Ga direct naar inhoud

Plaveiselcelcarcinoom

Dermatologie: route 2.4
Telefoonnummer: 0543 54 42 75

Een plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker; een kwaadaardig plekje op de huid. Een plaveiselcelcarcinoom komt vaak voor op huiddelen die regelmatig worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht en hoofd, de oren, hals, nek en onderarmen. Het plekje kan er eerst uitzien als een bleekroze, ruw knobbeltje dat langzaam groter wordt. Mensen met een lichte huid hebben de grootste kans om een plaveiselcelcarcinoom te krijgen.

Klachten en symptomen
Meestal begint een plaveiselcelcarcinoom als een bleekroze, ruw knobbeltje dat langzaam groter wordt en soms pijn doet. Soms heeft het een schilferig wit plekje in het midden. Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een wondje of zweertje en wordt langzaam groter. Plaveiselcelcarcinomen kunnen uitzaaien naar andere delen van het lichaam, als het niet behandeld wordt.

Diagnose
Als uw huisarts een vermoeden heeft van een plaveiselcelcarcinoom, wordt u doorverwezen naar het SKB. De dermatoloog bestudeert uw huidafwijking en inspecteert uw huid op andere afwijkingen. Bij een verdenking van een plaveiselcelcarcinoom wordt er eerst een klein stukje weefsel door de dermatoloog verwijderd om het soort weefsel te onderzoeken. Dit weefsel wordt door de patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij wordt gekeken of het weefsel kwaadaardig is.

Onderzoek en behandeling
In het Overzicht aandoening, onderzoek en behandeling vindt u welke onderzoeken en behandelingen u bij de behandeling van plaveiselcelcarcinoom kunt krijgen.

Interessante websites

Direct naar