Ga direct naar inhoud

Pijnlijke voorvoet

Als u pijn heeft in uw voorvoet, voelt het gebied tussen de boog van uw voet en de tenen pijnlijk aan. De pijn komt meestal voor in het midden van de voet, in een of meer van de vijf middenvoetsbeentjes.

Oorzaken

  • Eeltvorming, waardoor lopen soms moeilijker is en pijn veroorzaakt. Eelt is een opeenhoping van huid die ontstaat door teveel druk op het bot.
  • Te krappe schoenen knijpen de voet samen en zorgen voor extra druk en veroorzaken pijn.
  • Te ruime schoenen geven teveel speling, waardoor wrijving ontstaat.
  • Pijn aan de onderkant van de voet kan ook betekenen dat er sprake is van een gescheurde band of van een ontsteking van het gewricht.


Behandeling

In veel gevallen kunnen praktische maatregelen de pijn verminderen. Uw orthopedisch chirurg kan bijvoorbeeld een hulpstuk voor uw schoenen aanbevelen. Deze werkt als een soort schokdemper. Ook kunt u het advies krijgen om schoenen te dragen die u goed passen. Deze schoenen moeten een ruime neus hebben, zodat de tenen vrij kunnen bewegen. De hakken moeten niet hoger zijn dan vier centimeter. Heeft u teveel eelt, dan maakt een voetbad het eelt zachter. Vervolgens kunt u met een puimsteen of een eeltvijl wat eelt verwijderen. De druk zal hierdoor afnemen.

Soms is een operatie nodig om een uitsteeksel van het bot of een vergroeiing te corrigeren.

Direct naar