Ga direct naar inhoud

Pathologie

Algemene informatie
Patiëntenfolders

Wat is pathologie? add

Pathologie is het klinisch specialisme dat diagnoses stelt door onderzoek van cellen of weefsels. Het gaat vooral om onderzoek van kleine stukjes weefsel(biopten) of grotere operatiepreparaten (resecties), bijvoorbeeld een dikke darm, een long of een borst. Bij celmateriaal gaat het om cellen in bijvoorbeeld de baarmoederhalsuitstrijk, urine of in vocht uit de borst- of buikholte.

Het SKB werkt voor de pathologie samen met Laboratorium Pathologie Oost-Nederland (LabPON). Het materiaal wordt in het laboratorium verwerkt op de verschillende afdelingen histologie, cytologie en moleculaire pathologie. De grotere preparaten worden daarbij met het blote oog (macroscopisch) beoordeeld waarbij de belangrijkste stukjes worden uitgenomen voor het microscopisch onderzoek.

Voor  een juiste behandeling is het nodig om te weten wat de precieze diagnose is, hoe uitgebreid de ziekte is en of alles verwijderd is. Vragen waar de patholoog een antwoord op geeft. Door de komst van de scanners is de lichtmicroscoop vervangen door digitale beelden. Dit maakt dat de pathologen sneller en efficiënter de diagnostiek kunnen kijken. De pathologen van LabPON hebben regelmatig een (online) multidisciplinair overleg met andere specialisten over de precieze diagnose.  

De patholoog doet ook obducties of secties. Hierbij wordt bij een overleden patiënt onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak, maar ook onduidelijkheden rond het ziekteverloop, het effect van een behandeling of een vraag naar eventuele erfelijke factoren kunnen een aanleiding zijn. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is het uitvoeren van obducties maar een zeer beperkt deel van de werkzaamheden van de patholoog.

De Patholoog add

Robert Vink (BIG 39024588501) is verbonden als patholoog aan het SKB. Hij werkt in het Laboratorium Pathologie Oost Nederland (LabPON) in Hengelo waar 18 pathologen werken. Dit laboratorium ontvangt behalve materiaal uit de ziekenhuizen van Winterswijk, Enschede, Hardenberg, Hengelo en Almelo ook materiaal uit huisartspraktijken uit de regio’s Achterhoek, Twente en daarbuiten. 

Direct naar