Ga direct naar inhoud

“Overal waar ik kwam liet ik een spoor van schilfers achter”

Melissa vertelt over haar leven met psoriasis

Gepubliceerd op: 20 oktober 2022

Melissa Muller uit Ruurlo heeft sinds haar 15e de huidaandoening psoriasis. Inmiddels is ze al het grootste deel van haar leven in de weer met zalfjes, tabletten, kuren, zoutbaden, zonnecabines, aloë vera, huidolie en ga zo maar door. Steeds kwamen de dikke, schilferige plekken weer terug. Het beheerste haar leven. Tot ze naar Ruurlo verhuisde en bij de dermatoloog in het SKB terechtkwam.

Zonnig Curaçao 
Het verhaal van Melissa begint op Curaçao, waar ze is geboren. “Het begon met een plek op mijn hoofd, ter grootte van een munt. Na een haarbehandeling viel het ineens op. De plek leek verbrand, maar de dermatoloog kwam tot een andere conclusie.” Melissa kreeg de diagnose psoriasis. Met behulp van zalfjes en dankzij het zonnige klimaat op Curaçao en het zoute zeewater, bleef het jarenlang bij die ene plek. Totdat ze op haar 20e naar Nederland kwam om te studeren. 

Nederlands klimaat en zwangerschap
Melissa had veel baat bij het klimaat op Curaçao. “Toen ik in Nederland ging studeren, werden de klachten erger.” Bij gebrek aan zon en zout zeewater dat warm genoeg is om in te zwemmen, kreeg ze een behandeling in een zoutbad en een zonnecabine. Daarnaast kreeg ze verschillende zalfjes. “Het hielp steeds maar even en dan kwam het weer terug”. Zo ging het jarenlang door, maar toen ze zes maanden zwanger was, wist ze niet wat haar overkwam. “De plekken begonnen zich ineens snel te verspreiden over mijn hele lichaam. Ik was natuurlijk erg geschrokken en vanwege mijn zwangerschap mocht ik veel medicijnen toen niet gebruiken.” Na haar zwangerschap ging het iets beter, maar Melissa merkte dat de plekken steeds sneller terugkwamen, naarmate ze ouder werd. 

Schilfers, schilfers, schilfers
Het ging van kwaad tot erger. “Op een gegeven moment was mijn lichaam voor 80% bedekt met dikke, witte of grijzige, schilferige plakkaten. Overal waar ik kwam liet ik een spoor van schilfers achter. Als ik bij vriendinnen op bezoek was zei ik wel eens gekscherend ‘waar staat je stofzuiger’. Het beheerste mijn leven. Continu was ik aan het afkloppen, stofzuigen en wegvegen. Ik schaamde me voor de plekken op mijn lichaam en ik hield altijd rekening met wat ik aandeed. Het liefst kleding die de plekken zoveel mogelijk bedekte, maar het zat op mijn hele lichaam dus er was altijd iets zichtbaar. Ik voelde de blikken van starende mensen. Sommigen vroegen ook ‘wat heb jij daar?’” En dan waren er nog de goedbedoelde, maar ongevraagde adviezen.

Behandeling met injecties
Toen Melissa naar Ruurlo verhuisde, besloot ze om naar de dermatoloog in het SKB te gaan. “Ik ben bij verschillende ziekenhuizen onder behandeling geweest en inmiddels had ik al veel behandelingen geprobeerd.” Dermatoloog Judith Hendricksen bekeek de plekken op Melissa’s lichaam, luisterde naar haar verhaal en vertelde over een behandeling met injecties. Toen bloedonderzoek uitwees dat Melissa hiervoor in aanmerking kwam, besloot ze ervoor te gaan. “Eigenlijk had ik niets meer te verliezen. Bovendien had ik door psoriasis ook artritis psoriatica, een vorm van ontstekingsreuma, waardoor ik pijn had in mijn gewrichten. Ik wil mijn dochter en pleegkinderen in goede gezondheid zien opgroeien, dus ik besloot ervoor te gaan.” Ze startte met iedere twee weken één injectie. “Die injecties kan ik gewoon thuis zelf zetten. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een insulinepen. Je zet de pen op je been en klikt, verder gaat het vanzelf. Mijn inmiddels 18-jarige dochter zet de injecties voor mij, zij studeert Verpleegkunde.”

Geen schilfers meer!
De behandeling met injecties slaat erg goed aan. “Al na twee injecties kon ik het verschil merken. De plekken werden minder en ik vond geen schilfers meer in de badkamer! Ik liet geen spoor meer achter. Ook kan ik eindelijk mijn benen scheren, zonder mijn huid open te halen en het gaat bloeden.” Inmiddels zijn de schilferige plekken op haar huid helemaal verdwenen en voelt Melissa zich goed. “Er zijn nog wel lichte plekken te zien, maar dat maakt me helemaal niets meer uit. Ik trek nu ook gewoon een korte broek met een T-shirt aan als het warm is. Ik ben ontzettend blij met het resultaat. Na een tijdje mag ik de injecties weer afbouwen en dan hoop ik dat het resultaat blijvend is. Na al die jaren beheerst psoriasis eindelijk niet meer mijn leven.”

Foto: Melissa's dochter zet de injecties

“Al na twee injecties kon ik het verschil merken, geen schilfers meer in de badkamer!”

Psoriasis
Psoriasis is een huidziekte die bij ongeveer 8 op de 1.000 mensen voorkomt. Bij psoriasis maakt het lichaam te snel nieuwe huidcellen aan. De nieuwe huidcellen stapelen zich op en er ontstaat een ontsteking. De huid krijgt daardoor harde, droge en schilferige plekken. Deze plekken zijn wit of zilvergrijs en kunnen overal op het lichaam ontstaan. Vaak gaat dit samen met jeuk. Psoriasis is niet besmettelijk.

Psoriasis kan ook leiden tot een vorm van reuma (artritis psoriatica), waarbij er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Vaak in de vingers, tenen of knieën. De oorzaak van psoriasis is nog niet bekend, maar we weten wel dat erfelijkheid een rol kan spelen. Een behandeling kan deze huidziekte niet genezen, maar de plekken kunnen wel een tijdje wegblijven. Bij veel of grote plekken, kan de huisarts verwijzen naar de dermatoloog voor verdere behandeling.

Direct naar