Ga direct naar inhoud

Oorsuizen (tinnitus)

Ieder mens heeft geluidjes in zijn hoofd; we kunnen onszelf horen praten, slikken en ademen. Maar soms hoor je een piep. Vaak gaat dat piepgeluid ook weer weg, maar niet altijd. Er zijn mensen die daar zoveel last van hebben, dat ze na een verwijzing bij de KNO-arts terecht komen voor onderzoek.


KNO-arts Corine Alvarado-van Os (BIG 59023136801)

“Oorsuizen wordt ook wel tinnitus genoemd”, vertelt KNO-arts Corine Alvarado-van Os (BIG 59023136801). “Bij oorsuizen gaat het om geluiden zoals suis- of fluittonen, piep- of bromgeluiden. Kortom; geluiden die door de hersenen worden waargenomen en niet door anderen worden gehoord. Zulke geluiden kunnen in allerlei vormen voorkomen: hoge of lage tonen, continu of ritmisch, hard of zacht.”

Uit de cirkel van stress

De medische behandeling van tinnitus hangt nauw samen met de mogelijke oorzaak. “Oorsuizen kan een symptoom zijn van een oorontsteking, een prop in je oren of een andere ziekte. Wijst verder medisch onderzoek niets uit, dan reageren mensen vaak opgelucht en zijn gerustgesteld dat er niks ernstigs aan de hand is”, licht de KNO-arts toe. “Soms is tinnitus niet te genezen en leren mensen in het dagelijkse leven om te gaan met tinnitus met behulp van tips. Rust, ontspanning en afleiding vermindert het oorsuizen weten we uit ervaring. Goed slapen is heel belangrijk om stress, spanning en vermoeidheid te verminderen. Vermoeidheid gaat vaak hand in hand met prikkelbaarheid en daardoor meer tinnitus. Zachte omgevingsgeluiden kunnen ervoor zorgen dat het oorsuizen wat afvlakt. Zo zijn er mensen die het prettig vinden om in te slapen met een radio die zachtjes aanstaat, het ruisende geluid van de zee, regengeluiden of het geluid van een ventilator. Er zijn zelfs hoofdkussens met ingebouwde speakers, zodat de partner niet gestoord wordt tijdens het slapen.”

Anders denken

Soms zijn de klachten zeer hardnekkig en is er geen aanwijsbare oorzaak. “Ongeveer drie procent van de mensen heeft extra ondersteuning nodig. Zij kunnen profijt hebben van tinnitustherapie aangeboden door audiologische centra of hulp van een psycholoog, zoals cognitieve gedragstherapie. Angst speelt vaak een grote rol en in combinatie met de wanhoop kunnen mensen denken dat oorsuizen een symptoom is van iets ergs dat erachter zit. Juist door die angst kan het oorsuizen versterken en kunnen mensen somber worden. In dat geval kan cognitieve gedragstherapie helpen, waarbij geleerd wordt om anders te denken; dan verandert vaak ook hoe iemand de tinnitus beleeft. In overleg met het Audiologisch Centrum kan soms een hoortoestel een prima hulpmiddel zijn; het versterkt het omgevingsgeluid en dringt het geluid van de tinnitus terug. En in een aantal gevallen werkt ondersteunende medicatie”, zegt KNO-arts Alvarado (BIG 59023136801).

Week van het Oorsuizen

Tijdens de week van het Oorsuizen wordt aandacht gevraagd voor tinnitus. Er wordt gesteld dat twintig procent van de Nederlandse jongeren last heeft van tinnitus, vaak veroorzaakt door langdurig hard geluid zoals van festivals of koptelefoons. “Natuurlijk ben ik blij voor de aandacht die er is voor lawaaibeschadiging, maar hard geluid is niet altijd de veroorzaker van tinnitus”, aldus de KNO-arts. “Oorsuizen kan ook een teken zijn dat er iets mis is in het oor. Daarom is het zo belangrijk dat er goed onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak”, benadrukt KNO-arts Alvarado (BIG 59023136801).

Oordoppen in

Tja, wie kent het niet? Na een bezoek aan een evenement, festival of concert hoor je wel eens een pieptoon. Gelukkig gaat die na een tijdje weer weg. De piep kan weg gaan, maar dat wil niet zeggen dat je geen beschadiging hebt. “Een beschadiging door een knal zoals bij vuurwerk of carbidschieten, kan vrijwel direct een gehoorbeschadiging opleveren door een combinatie van een gat in het trommelvlies en beschadiging van het slakkenhuis. Niet alleen veroorzaakt door het lawaai, maar ook door de explosieve verandering van de luchtdruk, zoals dat ook bij duiken kan ontstaan”, legt de KNO-arts uit. Ook motorrijders, mensen die werken met motorzagen en muzikanten zijn maar enkele voorbeelden van beroepen waarbij het wordt aangeraden om oordoppen te dragen. Speciaal voor muzikanten zijn er oordoppen die geluiden met hoge intensiteit dempen, maar de muziek blijven doorgeven. Een absolute aanrader! Audiciens, apotheken en drogisten verkopen allerlei soorten doppen die geschikt zijn om je tegen lawaaibeschadiging te beschermen.

Wist je dat?

De Arbowet stelt vanaf 85 decibel (dB) gehoorbescherming verplicht. Wist u dat een schoolplein al 85 dB scoort, een volle kroeg goed is voor 90 dB en een concert maar liefst 110 dB?


“Het oor vangt geluidsgolven op die door de hersenen worden ervaren als geluid. Bij mensen met tinnitus testen we het trommelvlies, checken we hoe de gehoorbeentjes werken en bekijken we het slakkenhuis. Een aantasting van de gehoorzenuw geeft soms bijkomende klachten van duizeligheid."

Direct naar