Ga direct naar inhoud

“Onze mini-maaltijden smaken naar meer!”

Gepubliceerd op: 22 juli 2022

Goed eten is belangrijk voor een sneller herstel. Maar als je ziek bent, heb je niet altijd trek. En soms zien patiënten er zelfs tegenop. Daarom heeft het SKB de mini-maaltijd geïntroduceerd: een klein aantrekkelijk gerechtje dat patiënten kunnen eten op elk moment van de dag. “Een schot in de roos”, vertellen zorgassistente Ivonne Hieltjes en diëtiste Sophie Schouten. 

“We zijn gestart met de mini-maaltijden omdat we vaak merkten dat patiënten geen trek hadden in een hele warme maaltijd”, vertelt Ivonne. “Soms aten ze er maar weinig van of wilden er niet aan beginnen. Nu we deze minimaaltijden hebben, proberen patiënten het vaak toch. Als ik merk dat patiënten twijfelen of als eten hen tegenstaat, bied ik hen een mini-maaltijd aan. Een kleine portie is beter behapbaar. En als ze er eenmaal aan begonnen zijn, smikkelen ze het vaak ook helemaal op.”

Patiënten eten beter

Het serveren van mini-maaltijden is gestart als proef. Maar al snel bleek dat het nieuwe concept een succes was. Inmiddels kunnen patiënten op de meeste verpleegafdelingen kiezen voor een mini-maaltijd. Sophie vertelt: “Er is een wisselend assortiment en patiënten kunnen kiezen uit zes verschillende smaken, waaronder ook zoutarm en vegetarische gerechtjes. Er is dus voor elk wat wils.” Ivonne is heel enthousiast en merkt ook verschil. “Doordat we het op elk moment van de dag aan kunnen bieden, is het flexibel en eten patiënten gewoon beter. Ook patiënten die het warme eetmoment missen, omdat ze bijvoorbeeld via de Spoedeisende Hulp binnen komen, kunnen we nu een lekker warm gerechtje bieden.”

Smullen van risotto

De rol van de zorgassistenten is belangrijk. Zij zijn er de dag door voor patiënten en stimuleren hen om te eten. “We merken dat de Hollands pot bij veel patiënten het meest populair is. Maar patiënten smullen ook van een champignonrisotto of kipsaté met nasi kuning. Wat ook helpt is dat het in een mooi pannetje geserveerd wordt. Maar het belangrijkste, de mini-maaltijden zijn gewoon erg lekker, daardoor zijn het kleine genietmomentjes.”, besluiten Ivonne en Sophie. 

Een win-win situatie

In het SKB kijken we continue waar we kunnen verbeteren. Soms kan een kleine stap een groot verschil maken. De mini-maaltijden zijn daarvan een goed voorbeeld. De zorgassistentes merkten dat patiënten een hele maaltijd vaak te veel vonden en dat ze regelmatig eten moesten weggooien. In samenwerking met de diëtisten en de afdeling Hospitality werd daarom dit nieuwe concept bedacht. Met de mini-maaltijden kunnen we beter inspelen op de wens van patiënten én gaan we tegelijkertijd verspilling van eten tegen. Een win-win situatie. 

Wist u dat?

De volgende proef met fijngemalen en gladgemalen mini-maaltijden alweer op de planning staat? Dit is speciaal voor patiënten die slikproblemen hebben of patiënten waarbij kauwen heel veel energie kost. 

Direct naar