Ga direct naar inhoud

Natuurlijke keizersnede (gentle sectio)

Hoewel bevallen een natuurlijk iets is, verloopt niet iedere bevalling natuurlijk. En dan kan een keizersnede de beste oplossing zijn. Bij een keizersnede (sectio caesarea) komt het kindje via de buikwand ter wereld. Deze ingreep duurt ongeveer 45 minuten. Nadat het kindje is geboren, wordt het vrijwel altijd direct onderzocht door de kinderarts en is er geen lichamelijk contact tussen moeder en kind.

Bij de natuurlijke keizersnede (gentle sectio) is dit contact er wel. Uitgangspunt bij de natuurlijke keizersnede is dat de aanstaande ouders meer betrokken worden bij de ingreep en dat moeder en kind na de geboorte niet gescheiden worden. Het kindje komt direct bij de moeder te liggen. Dit directe contact draagt bij aan een betere hechting van moeder en kind. Verder zorgt dit huid-op-huid contact voor een betere hart- en longfunctie bij de pasgeborene en het kindje zal minder huilen. Bij de moeder komen gunstige hormonen vrij waardoor de borstvoeding sneller op gang komt en langer gegeven kan worden.

Niet iedereen komt voor deze natuurlijke keizersnede in aanmerking aangezien er soms contra indicaties bestaan zoals bijvoorbeeld een dwarsligging of een vroeggeboorte waarbij opvang door de kinderarts essentieel is.

Direct naar