Ga direct naar inhoud

"Mensen die vaak komen nemen soms lekkers voor ons mee"

Kennismaken met de medewerkers bloedafname van het SKB

Gepubliceerd op: 03 november 2021

In de herkenbare witte autootjes komen ze van Dinxperlo tot Neede en van Enschede tot Winterswijk en alles daar tussen. Onze medewerkers bloedafname van het SKB. Wilma Markink en Wilma Koenders zijn twee van de 34  medewerkers bloedafname van het SKB. “Maar er komt echt meer bij kijken dan alleen bloedprikken, hoor." Samen vertellen Wilma en Wilma over hun werk en wat dit zo leuk maakt.

De prikposten van het SKB zijn door heel de noord-oost-Achterhoek te vinden. Zo is er voor iedereen in deze regio wel een prikpost in de buurt  “Daarnaast gaan we ook naar verzorgingshuizen en als het echt nodig is naar mensen thuis”, vertellen de dames. Eerst halen zij in het SKB het materiaal op. “Denk aan naalden, afnamebuizen, pleisters en de voorraad voor de prikposten. Maar ook  de  transportkoffer om het materiaal goed op temperatuur te houden tijdens het transport.” Dan zijn ze klaar om op pad te gaan met de lab-auto om naar de plek te gaan waar zij die dag werken. 

Lekkers bij de koffie

"Bloedprikken bij  kinderen tot zes jaar gebeurt altijd op de lab-poli in het SKB. Daar hebben we een speciale ruimte voor kinderen. Verder kan iedereen op elke prikpost terecht.”  Sommige mensen komen één keer maar veel mensen zien zij vaker. Als iemand bloedverdunners gebruikt of bepaalde medicijnen moet het bloed regelmatig gecontroleerd worden. “Veel patiënten kennen elkaar en kletsen gezellig bij op de prikpost. En mensen die vaak komen nemen soms iets lekkers voor ons mee.” Ook geruststellen en vertrouwen geven hoort er bij. “Het is fijn als iemand vooraf aangeeft erg zenuwachtig te zijn, dan nemen we wat meer tijd om diegene gerust te stellen. Hierdoor valt het achteraf vaak erg mee.” 

Meer dan prikken alleen

"Soms horen we: ‘niks voor mij, de hele dag alleen maar prikken. Maar er komt meer bij kijken. Een goede administratie is erg belangrijk. We moeten er zeker van zijn dat we de juiste patiënt voor ons hebben en dat de informatie klopt. Ook de keuze van ‘de juiste’ kleur buis is belangrijk. En vervolgens moet het bloed op de juiste manier bewaard worden. Verder zorgen we ervoor dat de voorraad van materiaal op elke prikpost op orde is en dat het afgenomen materiaal rond de middag bij het laboratorium is om onderzocht te worden." 

Lol en betrokkenheid

Alle taken worden gerouleerd waardoor geen dag het zelfde is: werken op de verschillende prikposten, een dienst op de poli in het SKB of op huisbezoek. “Deze afwisseling maakt het leuk. En als je bij mensen thuis komt, zie je ook van alles. Het is elke keer weer een verrassing waar de navigatie je naartoe brengt. Meestal zijn het oudere mensen die niet zelf naar de prikpost kunnen komen. Het komt voor dat je de enige bent die zij die dag zien. Ze vinden het dan fijn om een praatje te kunnen maken. Daarnaast hebben we geweldig leuke collega’s”, vertellen ze. “Ook dat maakt ons werk leuk. De sfeer is goed, we hebben veel lol samen en zijn betrokken bij elkaar.” En dan lachend: ‘Bij elkaar zijn we met 34 dames. Houd dat maar eens onder controle.”

Direct naar