Ga direct naar inhoud

Medische psychologie

Algemene informatie
Onderzoek & behandeling
Patiëntenfolders

Wat is Medische Psychologie? add

In de medische psychologie staat de wisselwerking tussen ingrijpende lichamelijke aandoeningen en wat u doet, denkt en voelt centraal; wat doet een ziekte met u en wat doet u met de ziekte? Wat is de invloed van innerlijke onrust, angst of somberheid op het beloop van de aandoening en het functioneren?

Lichamelijke klachten, ziekte, medisch onderzoek en behandeling kunnen een zware belasting betekenen voor u en de mensen in uw directe omgeving. Soms worden lichamelijke klachten (mede) veroorzaakt of in stand gehouden door persoonlijke problemen of problemen in de relatie of op het werk. Voorbeelden van klachten zijn:

  • concentratie en aandachtsproblemen
  • overmatige angst voor een noodzakelijke of aanbevolen medische ingreep
  • symptomen die wijzen op achteruitgang van geheugen of andere cognitieve functies
  • achteruitgang
  • klachten waar tot nu toe geen medische oorzaak voor gevonden is

Medische Psychologie add

Als u in het ziekenhuis onder behandeling bent, kan de medisch specialist u verwijzen naar de afdeling Medische Psychologie. U kunt ook zelf aangeven bij uw specialist dat u graag begeleiding wilt van de psycholoog. De psychologen verrichten diagnostiek en behandeling op verwijzing van alle in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix aanwezige medisch specialisten en ze werken zowel klinisch als poliklinisch.

De psycholoog kan helpen door middel van (test) onderzoek en/of behandeling. Soms is het al voldoende als u weet waardoor de klachten veroorzaakt worden. In andere gevallen moeten de klachten ook behandeld worden. Deze behandeling kan plaatsvinden op de afdeling Medische Psychologie of u wordt verwezen naar een andere afdeling. Een behandeling is meestal kortdurend. De psychologen maken in de therapieën vaak gebruik van speciale technieken, bijvoorbeeld EMDR, cognitieve gedragstherapie en ACT.

Eén van de specialisaties binnen de afdeling is neuropsychologie. Hierbij gaat het om de gevolgen van een hersenaandoening voor het gedrag en de informatieverwerking. Een neuropsychologisch onderzoek kan informatie geven over de gevolgen van een hersenaandoening op het gedrag.

Afspraak maken bij Medische Psychologie add

Wilt u een afspraak maken op de afdeling Medische Psychologie? Dan belt u telefoonnummer 0543 54 46 10. Het secretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur. Lees meer over het maken van een afspraak.

Voor uw afspraak op de afdeling Medische Psychologie volgt u route 3.3. U kunt zich melden bij het secretariaat en zij zullen u uitleggen waar u kunt wachten. Ook is het mogelijk dat u voor een psychologisch testonderzoek komt. De psycho-diagnostisch medewerkers die de tests afnemen zitten elders in het ziekenhuis, maar u kunt zich gewoon melden bij het secretariaat van Medische Psychologie. Zij zullen u verder uitleg geven waar u kunt wachten.

Wat is Orthopedagogiek? add

Bij functionele klachten zoals buikpijn of hoofdpijn kan een verwijzing naar de orthopedagoog plaatsvinden. Hiernaast begeleidt de orthopedagoog van het SKB kinderen met ernstige lichamelijke, vaak chronische aandoeningen zoals leukemie, astma, reuma of diabetes. Een andere groep kinderen betreft kinderen waarbij problemen worden vermoed in de ontwikkeling op emotioneel en/of cognitief vlak. Een behandeling bij een orthopedagoog kan ook plaatsvinden als er sprake is van een kind met lichamelijk onverklaarde problemen zoals eetproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid of zindelijkheidsproblemen. Een psychologisch onderzoek kan deel uitmaken van de behandeling of begeleiding. 

Afspraak maken bij Orthopedagogiek add

Op verwijzing van een medisch specialist kan uw kind terecht bij de orthopedagoog. Meestal is deze specialist één van de kinderartsen. Nadat de verwijzing door de specialist is ontvangen, ontvangt u een schriftelijke oproep voor de eerste afspraak. Ook ontvangt u aanvullende informatie over de werkwijze van een orthopedagoog.

Spreekuren orthopedagogen
De orthopedagogen houden spreekuur op maandag tot en met vrijdag. Op maandagochtend bij onze buitenpolikliniek in Eibergen.

arrow_back arrow_forward

Onze zorgverleners

M.K. Waanders
M.K. Waanders BIG 79927133231 Orthopedagoog
A.J.F. Lankamp
A.J.F. Lankamp BIG 49059306425 GZ-psycholoog
M. Egging
M. Egging BIG 39916349725 GZ-psycholoog
M. Hoitink
M. Hoitink BIG 19932653525 GZ-psycholoog
D.A.H. Vrins
D.A.H. Vrins Psycholoog
Praktische informatie
Route: 3.3
0543 54 46 10
Direct naar