Ga direct naar inhoud

Medische noodzaak van een behandeling

Niet verzekerde zorg

Als een behandeling medisch noodzakelijk is, vergoedt uw zorgverzekeraar dit bijna altijd. Als de behandeling niet medisch noodzakelijk is en ook niet is opgenomen in uw aanvullende zorgverzekering, dan vergoedt de zorgverzekeraar dit niet. Dit noemen we 'niet verzekerde zorg'. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan cosmetische operaties en sterilisatieoperaties. U betaalt deze behandelingen zelf. De prijs van deze behandelingen kunt u opvragen bij de afdeling Zorgadministratie van het SKB via telefoonnummer 0543 54 43 84.

Wel of niet vergoed

Van een aantal behandelingen is vooraf niet zeker of deze wel of niet worden vergoed. De arts en indien mogelijk de zorgverzekeraar, moeten in zo'n situatie eerst beoordelen of de behandeling medisch noodzakelijk is. Er is qua vergoeding sprake van drie mogelijkheden:

  • Is de behandeling medisch noodzakelijk, dan vergoedt de zorgverzekeraar dit.
  • Sommige behandelingen worden onder bepaalde voorwaarden vergoed. In dat geval neemt u contact op met uw zorgverzekeraar met het verzoek de behandeling te vergoeden. Vaak krijgt u van de zorgverzekeraar een machtigingsformulier dat u moet laten invullen door de arts. Vervolgens stuurt u dit formulier op naar uw zorgverzekeraar. Daarna besluit de zorgverzekeraar of uw behandeling wordt vergoed. Krijgt u geen toestemming en wilt u zich toch laten behandelen, dan betaalt u de nota zelf.
  • De behandeling wordt waarschijnlijk niet vergoed, maar misschien wel door uw aanvullende verzekering. Neem in dit geval altijd contact op met uw zorgverzekeraar. Besluit uw zorgverzekeraar dat uw behandeling niet wordt vergoed en u wilt zich wel laten behandelen, dan betaalt u de nota zelf. Het is daarom belangrijk om te weten of uw zorgverzekering uw onderzoek of uw behandeling geheel of gedeeltelijk vergoedt. Neem daarom altijd vooraf contact op met uw zorgverzekeraar.

Het SKB declareert de kosten voor uw onderzoek en/of behandeling rechtstreeks bij de uw zorgverzekeraar. Van uw zorgverzekeraar ontvangt u vervolgens een gespecificeerde rekening die aan het ziekenhuis is betaald.

Direct naar