Ga direct naar inhoud

Medische microbiologie

Algemene informatie
Onderzoek & behandeling

Medische microbiologie add

Medische microbiologie onderzoekt of er sprake is van een infectieziekte. Een infectieziekte wordt veroorzaakt door ziekmakende micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels/gisten en parasieten. Er zijn verschillende manieren om een infectieziekte vast te stellen. Bijvoorbeeld door middel van microscopisch onderzoek, kweken, het aantonen van antigenen/antistoffen en het onderzoeken van genetisch materiaal. Dit gebeurt allemaal in een medisch microbiologisch laboratorium. 

Microbiologisch onderzoek aanvragen add

Het aanvragen van microbiologisch onderzoeken verloopt altijd via de behandelend arts, bijvoorbeeld uw medisch specialist of huisarts. Voor sommige onderzoeken kunt u zelf thuis het lichaamsmateriaal afnemen en inleveren bij uw huisarts of op een speciaal inleverpunt in ons ziekenhuis. Bijna alle microbiologische onderzoeken voor het SKB worden uitgevoerd door Labmicta. Het materiaal wordt daarom voor onderzoek naar het laboratorium van Labmicta gebracht.

Afname- en transportmaterialen add

Voor het aanvragen van microbiologisch onderzoek zijn speciale afnamesets beschikbaar met daarin afname- en verpakkingsmateriaal en een aanvraagformulier. Hiermee wordt het materiaal veilig en hygiënisch verpakt. Patienten kunnen het verpakte materiaal inleveren in het ziekenhuis bij het loket van de poli Bloedafname (route 4.4) of bij de huisarts. Het materiaal wordt dagelijks op vaste tijden opgehaald en naar het laboratorium van Labmicta gebracht. Daar wordt het microbiologisch onderzoek uitgevoerd.

Direct naar