Marianne vertelt over de ziekte van Alzheimer
Van oorzaak tot behandeling
Gepubliceerd op: 30 juli 2024Stelt u zich voor dat uw geliefde zichzelf langzaam verliest aan de ziekte van Alzheimer. Verpleegkundig consulent Marianne Ubbink vertelt over deze progressieve ziekte. “Door bewustwording en begrip te vergroten, kunnen we samen betere zorg en steun bieden aan mensen die Alzheimer hebben of ermee te maken hebben.”
Een boekenplank vol herinneringen
“Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Het is een hersenziekte waarbij klachten steeds erger worden: problemen met het geheugen en steeds meer moeite krijgen met dagelijkse vaardigheden. Alzheimer is als een boekenplank vol boeken met herinneringen, van de geboorte tot aan nu, waarbij de meest recente boeken van de plank beginnen te vallen. Op termijn kunnen patiënten bijvoorbeeld vergeten wie hun kleinkinderen zijn.”
Boek in de oven
“De eerste tekenen van Alzheimer zijn subtiel en wisselen van moment tot moment voor de patiënt en naasten Vaak merkt de familie dat er iets niet klopt, zonder dat ze precies kunnen zeggen wat. Het begint met vergeetachtigheid en het op vreemde plekken vinden van spullen, zoals een boek in de oven. Maar ook gedragsveranderingen, zoals het vermijden van sociale activiteiten, kunnen voorkomen. En het verliezen van herinneringen, wat kan leiden tot gevoelens van argwaan, alsof iemand voor de gek gehouden wordt. Na verloop van tijd kunnen patiënten ook moeite krijgen met eenvoudige dagelijkse taken, zoals het zetten van koffie."
Trek aan de bel
“Als u vermoedt dat u of iemand in uw omgeving de ziekte van Alzheimer heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw huisarts. Hoewel er geen bloedtest is voor het vaststellen van deze ziekte, kan een huisarts andere mogelijke ziektes uitsluiten. Als het nodig is verwijst de huisarts u door naar een geriater in het ziekenhuis. Een geriater is gespecialiseerd in de zorg voor ouderen. Samen met een verpleegkundige wordt de diagnose gesteld door lichamelijk onderzoek en geheugentesten te doen en gesprekken met de patiënt en zijn naasten te voeren. Het vroeg ontdekken van Alzheimer maakt het mogelijk om belangrijke zaken zoals financiën te regelen. Daardoor zijn de patiënt en zijn naasten beter voorbereid op de toekomst.”
Geen genezing
“Hoewel er geen genezing is voor Alzheimer, zijn er medicijnen die de ziekte kunnen remmen. Deze worden meestal alleen voorgeschreven in de beginfase van de ziekte. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking vanwege de bijwerkingen. Het is belangrijk dat familie en naasten ondersteunen, om de levenskwaliteit van de patiënt zo hoog mogelijk te houden. Zij kunnen advies krijgen van casemanagers en via lotgenotencontact zoals het Alzheimercafé in de regio.”
‘Het is afscheid nemen bij leven’
"Het omgaan met Alzheimer is een uitdaging voor zowel de patiënt als mensen in zijn omgeving. Patiënten zijn zich vaak niet bewust van hun ziekte, wat de situatie moeilijk maakt. Maar familieleden ervaren ook grote veranderingen. De vertrouwde liefdesrelatie verandert vaak in een verzorgingsrelatie. Soms worden naasten zelfs vergeten. Zoals zij het soms verdrietig omschrijven: 'het is afscheid nemen bij leven'."
Maandag of dinsdag?
“Wat ik mantelzorgers wil adviseren: zorg goed voor je zelf, heb geduld, gebruik humor, accepteer en vraag om hulp. Het is ook belangrijk om te weten wanneer het beter is om een discussie te vermijden. Soms is het niet belangrijk of het vandaag maandag of dinsdag is. De situatie wordt er niet anders van en het kan je wat rust geven.”