Ga direct naar inhoud

Lymfeklierkanker (Hodgkin Lymfoom)

Interne Geneeskunde: route 1.1, telefoonnummer 0543 54 43 00
Dagbehandeling Interne Geneeskunde: route 8.4, telefoonnummer 0543 54 46 44

Lymfeklierkanker is kanker van het lymfestelsel. Deze vorm van kanker ontstaat door een onregelmatige en abnormale groei van lymfekliercellen. Omdat lymfeklieren verspreid zitten door het hele lichaam, kan de ziekte op meerdere plekken in het lichaam ontstaan en uitbreiden.
Buiten het lymfestelsel kan lymfeklierkanker ook voorkomen in organen, zoals de milt, de lever en het beenmerg.

Hodgkin Lymfoom is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, waarbij er sprake is van een afwijking van een specifieke lymfekliercel. In Nederland krijgen ongeveer 450 mensen per jaar deze diagnose en het komt relatief vaak voor bij mensen tussen de 20 en 35 jaar en boven de 50 jaar. Bij mannen komt de ziekte iets vaker voor dan bij vrouwen.

Klachten en symptomen
Het eerste symptoom van Hodgkin Lymfoom is vaak een goed voelbare zwelling van één of meerdere lymfeklieren in de hals, oksel of lies. Meestal is deze zwelling niet pijnlijk. De gezwollen lymfeklieren kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een ontsteking. Ga bij klachten altijd naar uw huisarts. Hij kan u verwijzen naar het ziekenhuis. Klachten en symptomen die kunnen wijzen op lymfeklierkanker:

  • Perioden met koorts
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Gebrek aan eetlust
  • Onverklaarbare vermoeidheid
  • Heftig transpireren, vooral ’s nachts
  • Jeuk over het hele lichaam


Onderzoek en behandeling

In het Overzicht aandoening, onderzoek en behandeling vindt u welke onderzoeken en behandelingen u bij de behandeling van lymfeklierkanker kunt krijgen. De behandeling van het Hodgkin Lymfoom is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich heeft ontwikkeld.

Interessante websites
www.hematologienederland.nl: Nederlandse Vereniging voor Hematologie.
www.hematon.nl: patiëntenorganisatie voor bloedkanker, lymfeklierkanker en stamceltransplantatie.

Direct naar