Ga direct naar inhoud

"Laat de zon niet je vijand zijn!"

Mary werd geconfronteerd met huidkanker

Gepubliceerd op: 19 september 2023

Warme zonnestralen op haar gezicht, de zachte wind door haar haren en de vrijheid om te genieten van het buitenleven. Voor Mary Borkus uit Ruurlo is dit puur geluk. Maar de zon kent ook een keerzijde. En dat besef drong tien jaar geleden tot haar door. Bij Mary werd namelijk een melanoom geconstateerd, een agressieve vorm van huidkanker. “Ik deel mijn verhaal graag om het bewustzijn te vergroten. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen”, vertelt ze.

Verdachte plekken

Als buitenmens is Mary zich maar al te goed bewust van de kracht en gevaren van de zon. Haar zus had al eerder huidkanker, wat Mary extra alert maakte op verdachte plekken op haar eigen huid. Hoewel ze twijfelde toen ze een verdacht plekje op haar bovenbeen ontdekte, besloot ze uiteindelijk toch naar de huisarts te gaan. Mary: "Het plekje leek net anders dan de andere moedervlekken op mijn lichaam. Bovendien zat de diagnose van mijn zus nog vers in mijn geheugen, waardoor ik toch wat sneller gealarmeerd was. Het waren emotionele tijden voor mij.”

Regelmatige huidcontroles en bescherming tegen de zon

Het traject dat volgde overviel Mary. Haar huisarts verwees haar door naar dermatoloog Hans-Peter Rudel. Na een biopsie - het weghalen van een stukje weefsel voor onderzoek - kwam de uitslag waar Mary al bang voor was: een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. "Ik schrok enorm toen hij dat vertelde", herinnert ze zich. Gelukkig werd het melanoom in een vroeg stadium ontdekt en kon het operatief worden verwijderd. ''Ik ben ongelooflijk dankbaar dat ik er op tijd bij was en dat mijn melanoom met succes is verwijderd. In mijn geval was het maar een kleinigheid", zegt ze. "Maar het had heel anders kunnen aflopen als ik niet zo alert was geweest. Dit bewijst maar weer hoe belangrijk regelmatige huidcontroles en bescherming tegen de zon zijn." 

'Ik ben dankbaar dat ik er op tijd bij was'

Fysieke en emotionele littekens

Mary nam het erg serieus en nam direct maatregelen om zichzelf te beschermen tegen de zon. “Het vermijden van de zon, insmeren en bedekken van de huid heeft het grootste effect. Dat vond ik moeilijk, want je bent er niet altijd bewust mee bezig. Ik merk dat ik automatisch ook de mensen om mij heen hierop aansprak. Iedereen hecht nog steeds veel waarde aan een mooie, gebruinde huid. Ik begrijp dat helemaal, maar mij interesseert het niet meer. Mijn kijk hierop is volledig veranderd na mijn ervaring met huidkanker. Gezondheid moet altijd voorop staan”, zegt Mary. De huidkanker heeft niet alleen fysieke littekens achtergelaten in Mary's leven, maar heeft emotioneel ook invloed gehad. ‘’Het heeft me geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven en mij emotioneel veranderd. Tegelijkertijd heeft het me sterker gemaakt. Door deze ervaring ken ik mezelf beter.”

Genieten met voorzorgsmaatregelen

Op dit moment heeft Mary geen huidkanker meer, maar wordt ze nog wel jaarlijks gecontroleerd. "Het voelt geruststellend dat er snel actie kan worden ondernomen als er iets mis is." Mary begrijpt dat het soms lastig is om altijd voorzorgsmaatregelen te nemen. Toch wil ze mensen op het hart drukken: ‘’Zet je gezondheid op de eerste plek. Dus bescherm je huid en doe regelmatig huidcontroles. Maar blijf wel genieten van het buitenleven en laat de zon niet je vijand zijn”, sluit ze af. 

'Bescherm je huid en doe regelmatig huidcontroles'

Melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen. Deze cellen zitten overal op je huid en geven kleur aan je huid door bruin pigment te produceren. Het pigment beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Melanomen kunnen overal in je huid ontstaan, zelfs in bestaande moedervlekken. Een melanoom ontstaat als een groep pigmentcellen verandert in kankercellen. Doordat de melanoomcellen zich kunnen verplaatsen, kunnen er uitzaaiingen ontstaan naar lymfeklieren en andere organen.

Een overmatige blootstelling aan de zon, verbranden, een lichte huidskleur en veel ‘onrustige’ moedervlekken zijn risicofactoren voor het krijgen van een melanoom. Ook als zulke moedervlekken in de familie vooromen of als familieleden een melanoom hebben gehad, is er een verhoogd risico op huidkanker. Een melanoom kan worden herkend aan een onregelmatige vorm en verschillende kleuren, zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw, grijs of wit. Soms kan een melanoom er onschuldig uitzien. Een melanoom kan jeuken, pijnlijk zijn en er kunnen bloedingen of wondjes ontstaan, maar niet altijd. Een regelmatige controle van de huid en moedervlekken is belangrijk. Twijfel je? Neem dan contact op met de huisarts.

Direct naar