Ga direct naar inhoud

Koninklijke onderscheiding voor klinisch chemicus Cas Weykamp

29 september 2021

Gepubliceerd op: 29 september 2021

Dinsdag 28 september ontving klinisch chemicus Cas Weykamp een lintje uit handen van burgemeester Joris Bengevoord. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Weykamp kreeg deze koninklijke onderscheiding vanwege zijn bijzondere bijdrage in de klinische chemie en de wereldwijde standaardisatie van bloedonderzoek.

Tijdens zijn carrière binnen het SKB bouwde Weykamp het MCA laboratorium op. Een speciaal laboratorium dat wereldwijd een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van bloedonderzoeken. Met zijn werk heeft hij bijgedragen aan het wereldwijd verbeteren van resultaten van bloedonderzoeken van onder meer diabetespatiënten. In het MCA laboratorium is een standaard ontwikkeld voor het meten van HbA1c, de stof die de bloedsuikerwaarde over een aantal maanden weergeeft.

Een grote groep Achterhoekse vrijwilligers doneert al jaren bloed voor dit onderzoek. Dit bloed gaat naar 5000 laboratoria over de wereld, die ieder het HbA1c meten. Het MCA Laboratorium in Winterswijk vergelijkt de resultaten van deze laboratoria met de echte waarde. Zo wordt de kwaliteit van bloedonderzoek verbeterd en daarmee ook de behandeling die diabetespatiënten wereldwijd krijgen. 

Weykamp kreeg zijn onderscheiding uitgereikt op het internationale symposium dat speciaal ter gelegenheid van zijn werk en afscheid van het SKB is georganiseerd. Daar gaf hij ook voor de laatste keer een lezing over zijn werk. 

© foto: peter beijers/image4imagination

Direct naar