Ga direct naar inhoud

Klikkende heup

Wanneer uw heup een klikkende beweging maakt, is dat meestal pijnloos en onschuldig. Geeft dit toch pijnklachten, dan kunt u de orthopedisch chirurg om advies vragen. 

Klachten

Een klikkende heup hoeft geen problemen te geven. Maar het kan na verloop van tijd leiden tot een ontsteking van een slijmbeurs. Dit is een met vocht gevuld ‘kussentje’ tussen een spier of pees en een bot.

Oorzaken

Een klikkende heup wordt meestal veroorzaakt doordat een spier of een pees aan de buiten- of binnenzijde over het dijbeenbot beweegt. Als het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt, zorgt de spier die aan de buitenzijde van de heup loopt, bij beweging voor een klikkend geluid. Net als een elastiekje dat even ergens achter blijft haken, schiet de spier over het bot heen. Een andere spier die een klikkende heup kan veroorzaken, loopt van de binnenkant van het dijbeen naar het bekken. Nu veroorzaakt de heen en weer gaande beweging over de kop van het dijbeen het klikkende geluid.

Een andere oorzaak van een klikkende heup kan een scheur in het kraakbeen van de dijbeenkop of de heupkom zijn. Dit geldt ook voor losliggende stukjes bot of kraakbeen in het heupgewricht. Vaak voelt u dan pijn en u kunt uw heup moeilijk bewegen. Door een los stukje kraakbeen kan de heup blijven haken of op slot gaan.

Diagnose

Als u pijnklachten heeft dan zal de orthopedisch chirurg eerst de oorzaak van de klikkende beweging proberen vast te stellen, door de beweging van de spier te controleren wanneer u de heup buigt of strekt. Röntgenfoto's laten meestal geen afwijkingen zien. Mogelijk is aanvullend onderzoek nodig om andere afwijkingen aan het bot of gewricht uit te sluiten.

Behandeling

Als de klikkende heup niet pijnlijk is, is er geen behandeling nodig. Als u wel pijn heeft:

  • kunt u uw activiteiten aanpassen – probeer zich steeds herhalende bewegingen van de heup te vermijden;
  • kunt u uw heup eventueel koelen met ijs;
  • kunnen rekoefeningen voorgeschreven door uw orthopedisch chirurg of fysiotherapeut helpen;
  • kunnen ontstekingsremmende medicijnen, in overleg met uw orthopedisch chirurg, de klachten verlichten;
  • Wanneer een slijmbeursontsteking aan de heup is ontstaan, zal uw arts een injectie tegen de ontsteking aanraden.


Operatie

Bij een klikkende heup is meestal geen operatie nodig. Mochten de bovengenoemde behandelingen niet helpen, dan kan de orthopedisch chirurg een operatie adviseren. Welke ingreep wordt gekozen, hangt af van de oorzaak van de klikkende heup. Uw orthopedisch chirurg zal u hierover adviseren.

Direct naar