Ga direct naar inhoud

Kijkoperatie

Een kijkoperatie wordt ook wel een artroscopie genoemd. Tijdens een kijkoperatie kan de orthopedisch chirurg een gewricht van binnen bekijken, zodat hij de juiste diagnose kan stellen. Zo kunnen bijvoorbeeld de volgende aandoeningen worden vastgesteld:

  • gescheurde banden of pezen;
  • losse stukjes bot of kraakbeen;
  • beschadigingen aan het kraakbeen.


Meestal kan de orthopedisch chirurg deze aandoeningen direct behandelen, zoals een scheur in de meniscus. Tijdens een kijkoperatie kan de orthopedisch chirurg ook het gewricht schoonmaken door afwijkend kraakbeen en eventuele uitsteeksels in en rondom het gewricht te verwijderen.

De operatie

Een kijkoperatie vindt meestal plaats tijdens een dagopname met een ruggenprik of onder narcose. Dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis mag. Nadat het te behandelen gebied is verdoofd, wordt er een bloeddrukband aangelegd zodat er geen bloed meer naartoe stroomt. De orthopedisch chirurg maakt twee of drie kleine sneetjes. Via één van deze sneetjes brengt hij een camera (artroscoop) in, die gekoppeld is aan een beeldscherm waarop de operatie te volgen is. Via de andere sneetjes worden instrumenten ingebracht om te behandelen. Afhankelijk van de aandoening wordt het direct behandeld. Na de ingreep worden de sneetjes gehecht of afgedekt. Op de verpleegafdeling bespreekt de orthopedisch chirurg met u de uitkomsten van de kijkoperatie. 

Herstel na de operatie

Na een eenvoudige kijkoperatie kunt u meestal dezelfde dag naar huis. Als u pijnklachten heeft kunt u een pijnstiller nemen. Een week na de operatie kunt u zelf de pleisters verwijderen. Na genezing zijn de wondjes vaak nog dik. Dit komt doordat het onderliggende gewrichtskapsel ook geopend is geweest en dat heeft iets meer tijd nodig om te genezen. Dit duurt ongeveer drie tot vier weken. Een aantal weken na de operatie komt u terug voor een controle op de polikliniek Orthopedie. Indien nodig adviseert de orthopedisch chirurg fysiotherapie. 

Direct naar