Ga direct naar inhoud

Inloophuis Oriolus: samen omgaan met kanker

Bevlogen en gepassioneerd zijn Kirsty Kruisselbrink en Desirée Heerdink als het gaat om Inloophuis Oriolus. “We willen een warme plek creëren voor iedereen die met kanker te maken heeft; patiënten en naasten. Met een luisterend oor, een plek om ervaringen te delen, een moment van ontspanning of waar je terecht kunt met vragen. We zijn meer dan alleen een inloophuis”.

Inloophuis Oriolus is gevestigd in het SKB, achter de poli Interne geneeskunde (route 1.1). “De basis is een luisterend oor, lotgenotencontact en het bieden van informatie over allerlei onderwerpen waar mensen met of na kanker tegen aanlopen. We hebben hiervoor inmiddels al veel gastvrouwen- en heren gevonden; vrijwilligers met ervaringsdeskundigheid of een professionele achtergrond. Daarnaast bieden we verschillende activiteiten zoals een workshop veerkracht, intuïtief schilderen, massage en voetreflextherapie. Allemaal verzorgd door professionals die zich vrijwillig inzetten. Ook sluiten we aan en werken samen met initiatieven die er al zijn. Vanuit deze basis kijken we waar nog meer behoefte aan is.”

In contact met lotgenoten
Kanker heeft vaak veel impact. Het is dan fijn om met mensen in contact te zijn die je begrijpen en waarmee je kan delen. Ook kun je veel vragen hebben of lang na het herstel nog met emoties zitten die je een plek moet geven. Kirsty werkte als bestralingsdeskundige ruim 20 jaar in Enschede: “ik merkte dat er mensen zijn die ook na het afsluiten van het behandeltraject nog behoefte hebben aan begeleiding op fysiek of mentaal gebied. Daarnaast zag ik dat mensen ook niet medische vragen hebben maar juist praktisch bijvoorbeeld over werk en inkomen. Waar kun je dan terecht?”. Desirée vult aan: “ik kom dat ook tegen als vrijwilliger bij de Borstkankervereniging. Ik merk hoe belangrijk lotgenotencontact is. Je verhaal kwijt kunnen bij iemand die het zelfde meemaakt. Dat wilde ik graag breder trekken”. In al deze zaken gaat Oriolus voorzien.

Brug tussen ziekenhuis en maatschappij
Kirsty en Desirée zijn blij dat ze open zijn: “Oriolus is een plek voor mensen met en na kanker, hun naasten en nabestaanden, waar ze op een laagdrempelige wijze naar toe kunnen gaan om te vinden wat zij nodig hebben op het gebied van de aanvullende zorg. We zijn superblij met onze plek in het SKB. We hebben een eigen ingang maar mensen kunnen na hun afspraak in het ziekenhuis ook vanaf de poli bij ons komen. Bijvoorbeeld om even hun verhaal te doen of samen koffie te drinken. We willen graag een aanvulling zijn op wat het SKB biedt en een brug tussen het ziekenhuis en de maatschappij.”

Kijk voor meer informatie over Oriolus op www.oriolus-achterhoek.nl

Direct naar