Ga direct naar inhoud

"Ik voelde me goed en heb dezelfde avond nog een stukje gelopen"

Freek is geopereerd volgens de ERAS methode

Gepubliceerd op: 26 oktober 2021

In het SKB voeren we darmoperaties uit volgens de ERAS methode. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery. Dankzij deze wetenschappelijk bewezen methode herstellen patiënten sneller na een operatie. Bijvoorbeeld door na de operatie zo snel mogelijk weer te bewegen en normaal te eten, zodat er zo min mogelijk spiermassa verloren gaat.

Freek Stronks uit Winterswijk-Kotten onderging onlangs ook een darmoperatie middels de ERAS methode. Hij vertelt: “Via het bevolkingsonderzoek kwam ik er per toeval achter dat ik darmkanker heb. Ik voelde me goed en heb geen klachten, dus dat nieuws viel rauw op mijn dak. Drie weken na de diagnose stond er al een darmoperatie gepland. Vanaf het allereerste moment werd mij goed uitgelegd wat er ging gebeuren en hoe. Ik wist dus ook dat ik na de operatie al snel weer in beweging moest komen.” 

Snel naar huis

Na een geslaagde operatie ging Freek naar de verpleegafdeling. Een half uur later zat hij al naast zijn bed en twee uurtjes later kreeg hij alweer een warme maaltijd. “Het lijkt alsof ik het bed nauwelijks heb aangeraakt. Ik voelde me goed en heb dezelfde avond nog een stukje gelopen, samen met de verpleegkundige.” De volgende dag mocht Freek al naar huis. “Thuis ging het ook hartstikke goed, ik had nergens last van. Door te wandelen en fietsen heb ik mijn conditie op peil gehouden. Ik was alleen wat sneller moe, dus ik moest het iets rustiger aan doen.”

Positief blijven

Na 10 dagen kwam Freek terug voor een controle. De wond herstelde goed, maar er was ook minder goed nieuws: “In de lymfeklieren was ook iets gezien. Daarvoor krijg ik nu een chemokuur”. Toch blijft hij positief. “Wat komt, dat komt. Het is niet altijd even leuk, maar ik kan er goed mee omgaan. Ik blijf altijd lachen.”

Doe mee aan het bevolkingsonderzoek!

Hij wil iedereen die een uitnodiging krijgt voor een bevolkingsonderzoek op het hart drukken om daar echt aan mee te doen: “Het is een kleine moeite. Ik had bijvoorbeeld geen klachten, maar toch was het mis. Achteraf ben ik blij dat het nu is ontdekt en niet pas veel later.”

Lees hier meer over de ERAS methode.

Direct naar