Ga direct naar inhoud

"Ik ben blij dat ik voor de heupprotheses heb gekozen en ik kijk er met een goed gevoel op terug"

Mevrouw Startman kreeg twee heupprotheses

Gepubliceerd op: 30 maart 2023

Mevrouw Startman (52 jaar) is onder behandeling bij de orthopedisch chirurg in het SKB, vanwege slijtage van haar heupen. In mei 2022 werd haar rechterheup vervangen voor een heuprothese. In september volgde ook de linkerkant. Ze vertelt over haar klachten, de operaties en het herstel.

“In de eerste instantie had ik eigenlijk nog geen echte klachten, maar in november 2021 kreeg ik van iemand de opmerking dat ik liep als een waggelende eend. Ik liep al langer wat moeilijker en ik voelde wel spierpijn. Daarom ging ik naar de fysiotherapeut. Die zei dat mijn heupen helemaal vast zaten en adviseerde mij naar de huisarts te gaan. Via de huisarts heb ik röntgenfoto’s laten maken in het SKB. Daaruit bleek dat mijn heupen versleten waren.”

“Bewegen werd steeds pijnlijker en ik was steeds minder mobiel.
Dagelijkse activiteiten gingen steeds moeilijker"

Mevrouw Startman werd door de huisarts verwezen naar de orthopedische chirurg in het SKB. Hij adviseerde haar om te kiezen voor een heupprothese, om zo verdere pijnklachten te voorkomen. “Eigenlijk moest ik zo snel mogelijk geopereerd worden.” Binnen drie tot zes weken kon ze terecht, maar door afwijkende leverwaarden moest de operatie helaas worden uitgesteld. Ze werd verwezen naar de internist voor verder onderzoek. “Ik was erg geschrokken van de afwijkende leverwaarden en dan duurt wachten altijd lang.” In de tussentijd begonnen ook de pijnklachten aan haar heupen toe te nemen. “Bewegen werd steeds pijnlijker en ik was steeds minder mobiel. Dagelijkse activiteiten, zoals autorijden, gingen steeds moeilijker. Dat was echt een belemmering. Ook moest ik stoppen met werken. Mijn werk in de wijkverpleging werd te zwaar en te pijnlijk. De orthopedisch chirurg heeft mij toen geholpen om er wat meer spoed achter zetten.”

In mei 2022 werd de rechterheup van mevrouw Startman vervangen door een prothese. “De operatie ging goed, maar doordat ik zulke broze botten had, werd de behandeling aangepast. Dat was een tegenslag, want daardoor mocht ik de eerste weken na de operatie mijn been maar voor 10% belasten.” Na het herstel volgde de tweede operatie, waarbij ze ook aan de linkerkant een heuprothese kreeg. “Ook die operatie verliep goed. Ik mocht de volgende dag alweer naar huis en dat was heel fijn.” Eenmaal thuis begon het herstel en enkele weken na de operatie kon ze helemaal stoppen met de pijnstillers.

"Ik mocht de volgende dag alweer naar huis en dat was heel fijn"

Inmiddels is mevrouw Startman helemaal klachtenvrij. Fietsen en autorijden gaat weer goed en bewegen gaat ook steeds beter. Ze ervaart veel minder belemmeringen in haar dagelijks leven. “Ik ben blij dat ik voor de heupprotheses heb gekozen.” Ook is de ze vol lof over de zorg in het SKB. “Ik kijk er met een goed gevoel op terug. Iedereen is erg betrokken en er is ruimte voor een grapje tussendoor. Het voelde bijna als familie. Ik zou iedereen aanraden om voor een heupprothese naar het SKB te gaan.”

Direct naar