Ga direct naar inhoud

“Hoe fijn is het als ouders en baby hun kraamweek gewoon thuis kunnen doorbrengen”

Loran en Lotte vertellen over fototherapie voor baby's met geelzucht

Gepubliceerd op: 29 november 2022

Tot voor kort konden baby’s met geelzucht alleen in het ziekenhuis behandeld worden. Dat moet anders kunnen, en dat kan nu gelukkig ook. Dankzij een speciaal slaapzakje kunnen sommige baby’s de behandeling fototherapie thuis krijgen. Hierdoor kunnen deze kinderen en hun ouders sneller naar huis. 

Geelzien

“Geelzien bij pasgeboren baby’s komt vaak voor. Een beetje geelzien is niet erg. Maar als de waarde van het bilirubine te hoog is, kan dit schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling van het kind. Bij hoge waardes is het nodig om een baby te behandelen met fototherapie”, vertellen Neonatologie verpleegkundigen Loran Lubberink en Lotte ten Vregelaar.

Bilicocoon

Bij fototherapie wordt gebruik gemaakt van lampen met speciaal blauw licht. Deze lampen zorgen ervoor dat het bilirubine in het bloed (versneld) afgebroken wordt en eenvoudig het lichaam kan verlaten via de urine en ontlasting. Voor de thuisbehandeling maakt het SKB gebruik van een BiliCocoon. Dit is een soort slaapzakje dat de hele dag en nacht blauw licht afgeeft.

Loran: “Fototherapie thuis heeft veel voordelen. Vooral dat de behandeling in de eigen vertrouwde omgeving is, is fijn voor ouders. We zien dat moeder en kind dan vaak meer ontspannen zijn. Als je baby naast de geelzucht verder gezond is, hoe fijn is het dan als je je kraamweek gewoon thuis kunt doorbrengen. We zijn dan ook trots dat we het initiatief als verpleegkundigen en kinderartsen in het SKB hebben mogen uitwerken en nu kunnen aanbieden aan ouders.”

Dagelijkse controle

Ouders die met hun baby en de BiliCocoon naar huis mogen, krijgen in het ziekenhuis uitleg over hoe de thuisbehandeling werkt. “We geven ouders uitleg over de BiliCocoon, zodat ze goed voorbereid naar huis gaan. Ook kunnen zij alle informatie thuis nog eens rustig bekijken in onze voorlichtingsvideo en patiëntenfolder.”

Het SKB werkt bij de thuisbehandeling samen met de regionale verloskundige. De verloskundige komt iedere dag thuis langs om bloed af te nemen bij de baby. Als daaruit blijkt dat de bilirubinewaarde laag genoeg is, wordt de fototherapie gestopt. 

Ook baby’s die thuis geboren zijn en geel gaan zien, kunnen gebruik maken van de Bilicocoon via het SKB. In dat geval verwijst de regionale verloskundige de baby door naar de kinderarts. 

Behandeling in het ziekenhuis

“Naast de thuisbehandeling, blijft behandeling in het ziekenhuis uiteraard ook mogelijk. Want er zijn natuurlijk ook baby’s die naast geelzucht andere gezondheidsproblemen hebben, waardoor ze nog niet naar huis kunnen. Zij krijgen de fototherapie in het ziekenhuis.”

Direct naar