Ga direct naar inhoud

Het SKB informeert patiënten over kans op klachten bij liesbreukmat rebound HRD

27 juni 2024

Gepubliceerd op: 27 juni 2024

Alle Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het SKB, hebben een veiligheidswaarschuwing ontvangen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de liesbreukmat van het type rebound HRD. In het SKB is deze liesbreukmat gebruikt in de periode van 13 mei 2016 tot en met 25 september 2018. Wij nemen deze informatie serieus en hebben daarom onze patiënten die dit type liesbreukmat hebben gekregen, hierover persoonlijk geïnformeerd. 

Wat is er aan de hand?

Een liesbreukmat wordt gebruikt bij liesbreukoperaties. In de liesbreukmat van het type rebound HRD zit een metalen nitinolring. Dit is een soort metalen ‘draad’ die ervoor zorgt dat de liesbreukmat in de juiste vorm blijft. Doordat de lies een beweeglijk gebied is, kan door herhaaldelijk buigen metaalmoeheid in deze ring ontstaan. Hierdoor is er een kans dat de ring breekt. Als dit het geval is, kunnen patiënten (pijn)klachten krijgen. 

Afspraak maken bij (pijn)klachten

De gezondheid van onze patiënten is belangrijk. Via een persoonlijke brief informeren wij daarom de patiënten die de liesbreukmat van het type rebound HRD hebben gekregen, om extra alert te zijn op (plotselinge) pijnklachten. Zij worden gevraagd om bij (pijn)klachten een afspraak te maken bij de polikliniek Chirurgie. Aan de hand van een röntgenfoto kan de chirurg beoordelen of de klachten mogelijk het gevolg zijn van een gebroken nitinolring. Uiteraard kunnen patiënten ook contact opnemen als ze zich zorgen maken. 

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen? Op www.skbwinterswijk.nl/liesbreukmat vindt u veelgestelde vragen. 

Direct naar