Ga direct naar inhoud

Het Bariet en Streekziekenhuis Koningin Beatrix werken 10 jaar samen 

6 december 2023 - VSO-leerlingen lopen stage bij SKB Winterswijk

Gepubliceerd op: 06 december 2023

Deze maand viert Het Bariet, school voor voortgezet speciaal onderwijs, tien jaar samenwerking met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Amy, Lindsay, Mila en Christian van het Bariet lopen nu stage bij het SKB en leren zo vaardigheden in de praktijk. Zij nodigden zij hun collega’s van het SKB uit voor een geheel verzorgde lunch op Het Bariet om de samenwerking te vieren. 

"Ik zie hen groeien"

Elk schooljaar gaat een groep van vier leerlingen naar het SKB voor een Leren Op Locatie stage. Zij werken onder begeleiding in onder meer de schoonmaak. De vaste begeleider van het SKB, Francis Schilderinck, begeleidt de leerlingen gedurende het jaar samen met de stagebegeleider van Het Bariet, Ellen Koenders. Ellen: ‘Francis stemt de werkzaamheden af op de vaardigheden en de leervraag van de leerling en zij kunnen bij haar terecht. Dit doet zij nu al tien jaar. Wij zijn enorm blij met en trots op de samenwerking.’ Ook Francis is enthousiast: “Ik vind het enorm leuk om deze leerlingen te begeleiden. Als ze bij ons komen,  krijgen ze kleding en een werkwagen. Ze maken vooral schoon in de centrale hal, onder de luifel en bij de Spoedeisende Hulp. In de periode dat ze bij ons stagelopen, zie ik hen groeien. Dat is zo mooi! Hier gaan we zeker mee door!”

Een kans voor iedereen

De samenwerking startte tien jaar geleden. Ook voor het SKB levert het iets moois op. Manager Dienstencentrum SKB Marco Rijks: “deze leerlingen hebben kwaliteiten die hier tot hun recht komen. De stagiaires nemen onze schoonmakers werk uit handen dat er bij hen anders bij zou komen. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten mogelijkheden zijn in het reguliere bedrijfsleven. Hier in het SKB kunnen wij een veilige leer- en werkomgeving bieden. Dat vinden we ook belangrijk, iedereen moet een kans krijgen.”

Blij met SKB

Het Bariet geeft speciaal onderwijs in de Oost-Achterhoek. Het gaat om leerlingen van 12 tot 20 jaar uit die zeer moeilijk leren, een meervoudige beperking hebben of een hulpvraag hebben op het gebied van hun sociaal emotionele ontwikkeling. Ellen: “leren in de praktijk is heel belangrijk voor onze leerlingen. Daarom zijn we zo ook blij met bedrijven zoals het SKB waar zij deze kans krijgen.” 

Op de foto van boven naar onder en van links naar rechts: Christian Kowalski, Amy de Winkel, Lindsay van den Toorn, Mila Stienezen, Francis Schilderinck en Ellen Koenders. 

Direct naar