Ga direct naar inhoud

Help ons zorgen

Natuurlijk laat u zich testen als u coronaklachten heeft. Maar wat kunt u nog meer doen om de zorg te helpen? De medewerkers in de zorg vragen uw hulp. Uw huisarts, de ambulancedienst, het ziekenhuis, de thuiszorg en de verpleeghuizen hebben u nodig. De druk op de zorg is groot. Lees hieronder wat kunt u doen om de zorg te helpen. Kijk voor meer informatie op acutezorgeuregio.nl/helponszorgen.

Mijd de zorg niet

Bent u bezorgd over uw gezondheid? Of worden uw klachten erger? Bel overdag uw huisarts! Als u onder normale omstandigheden uw huisarts zou bellen met een medische vraag, doe dat nu dan ook. Wacht niet tot de avond- of weekenddienst. Als u 's avonds of in het weekend belt, kost het de zorg meer inspanning om voor u de juiste zorg te organiseren. Bovendien kent uw huisarts u het best en kan dus sneller de juiste hulp geven.

Zorg goed voor jezelf

Door een goede weerstand is uw lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden. U ondersteunt uw weerstand door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen. Leef zo gezond mogelijk, dan werkt uw afweersysteem het beste.

Kijk naar elkaar om

In deze coronacrisis hebben veel mensen het zwaar. Heeft u tijd en bent u zelf fit, kijk dan hoe u iemand in uw omgeving kan helpen. Doe bijvoorbeeld boodschappen voor iemand die zelf de deur niet uit kan of kook een extra maaltijd. Kijk eens bij iemand door het raam of doe een briefje in de bus om hulp aan te bieden. Vraag wat iemand nodig heeft. Van een kaartje of telefoontje worden ook veel mensen blij.

Maak een plan

Het is goed om er nu al over na te denken wie u kan helpen als het nodig is. Wie zijn uw contactpersonen en mogen over u beslissen als u dat zelf niet meer kan? Praat ook met uw huisarts en uw naasten over welke zorg u wel of niet wilt ontvangen. Wilt u bijvoorbeeld opgenomen worden in het ziekenhuis of kiest u ervoor om thuis te blijven? Het is niet makkelijk om dit te bespreken. Maar nu kunt u er nog zelf over beslissen. Maak hierover afspraken met elkaar.

Direct naar