Ga direct naar inhoud

Hartfalenpolikliniek

Algemene informatie
Aandoeningen
Patiëntenfolders

Spreekuur hartfalenpolikliniek add

De hartfalenpolikliniek houdt op verschillende dagen en locaties spreekuur.

Winterswijk

  • Maandag: 9.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur
  • Dinsdag: 9.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur
  • Woensdag: 9.30 - 12.00 uur
  • Donderdag: 9.30 - 12.00 uur en van 14.00 - 16.00 uur
  • Vrijdag: 9.30 - 12.00 uur


Eibergen

Bekijk op de pagina van de buitenpolikliniek Eibergen op welke dag(en) er spreekuur wordt gehouden.

Telefonisch spreekuur

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 10.00 uur via telefoonnummer 0543 54 44 10.

Afspraak maken bij de hartfalenpolikliniek add

De cardioloog kan patiënten bij wie hartfalen is gediagnostiseerd, voor uitleg en begeleiding verwijzen naar de Hartfalenpolikliniek. Bij ontslag uit het ziekenhuis ontvangt de hartfalenpatiënt mondelinge en schriftelijke informatie, waarna binnen twee weken een afspraak op de Hartfalenpolikliniek volgt.

Uw afspraak bij de hartfalenpolikliniek add

Wij adviseren u samen met uw partner of een begeleider naar de afspraken te komen. Tijdens de eerste afspraken geeft de verpleegkundig specialist uitleg over hartfalen, de oorzaak, medicatie bij hartfalen, het belang van therapietrouw en mogelijke bijwerkingen van medicijnen. Ook krijgt u advies over de volgende zaken:

  • zout- en vochtbeperking
  • het belang van dagelijkse gewichtscontrole
  • over vroegtijdige herkenning van symptomen die wijzen op verergering van hartfalen
  • over wanneer het verstandig is de Hartfalenpolikliniek te bellen
  • over zelfzorg en afwisseling van rust en activiteit.

Daarnaast bespreekt de verpleegkundig specialist uw thuissituatie en eventuele hulp van de thuiszorg met u.

Onderzoek

De verpleegkundig specialist doet lichamelijk onderzoek (bloeddruk en hartfrequentie meten en eventueel luisteren naar de longen), beoordeelt de bloeduitslagen en eventueel gemaakt ECG (hartfilmpje). Vervolgens stelt ze een behandelplan op, waarbij ook optimalisatie van de medicatie belangrijk is. Indien nodig, vindt overleg met de cardioloog plaats.

De verpleegkundig specialist heeft contact met de verpleegafdeling Cardiologie, de diëtist, de medisch psycholoog en de afdeling Fysiotherapie. Zoveel mogelijk patiënten volgen een vorm van hartrevalidatie die speciaal is afgestemd op hartfalenpatiënten. Ook is er regelmatig contact met de thuiszorg, verzorgers van verpleeghuizen en met huisartsen.

Vervolgafspraken

Zodra u zo goed mogelijk bent ingesteld op de medicatie en goede uitleg heeft gekregen over de leefregels, worden de afspraken met grotere tussenperiodes gemaakt of alleen indien nodig. Het is belangrijk dat u weet dat u bij toename van klachten eventueel tijdelijk een extra plastablet kan nemen en wanneer u bij voorkeur even met de Hartfalenpolikliniek moet overleggen. Zelfredzaamheid wordt gestimuleerd.

Richtlijnen

Op de Hartfalenpolikliniek wordt gewerkt volgens de richtlijnen van de European Society of Cardiology, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, de Nederlandse Hartstichting, ondersteund door het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO.

Het hartfalenteam add

Het hartfalenteam bestaat uit een cardioloog, twee verpleegkundig specialisten cardiologie, een fysiotherapeut en een diëtist.

Vragen over hartfalen add

Bij vragen, klachten en/of verergering van hartfalen symptomen die niet acuut zijn, vragen wij u vriendelijk de hartfalenpoli te bellen tijdens het telefonisch spreekuur. Voor acute problemen zijn wij van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar! Bij levensbedreigende situaties belt u 112. Bij spoed belt u de spoedpost huisartsen

Het Hartfalenteam is ook te bereiken via hartfalen@skbwinterswijk.nl.
Meer informatie over hartfalen

 

Praktische informatie
Route: 4.1
0543 54 44 10
Telefonische openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.
Direct naar