Ga direct naar inhoud

Gynaecologen SKB kiezen voor duurzaamheid en meer comfort

20 november 2023 - Overstap op het biobased speculum

Gepubliceerd op: 20 november 2023

Elke vrouw krijgt er wel eens mee te maken: inwendig onderzoek met een speculum, ook wel een eendenbek genoemd. Vanaf nu zijn de eendenbekken in het SKB een stuk duurzamer. De gynaecologen gebruiken namelijk eendenbekken gemaakt van suikerriet. Een duurzamere keuze die bovendien ook het best scoort op comfort voor de vrouw. Als eerste ziekenhuis in Gelderland en tweede ziekenhuis in Nederland stapt het SKB over op dit type speculum. 

Dit nieuwe speculum is gemaakt van suikerriet, waar bioplastic van wordt gemaakt. Voordeel van dit biobased speculum is dat er minder uitstoot van CO₂ vrijkomt bij de productie ervan. 

Gynaecoloog Lotte van Dijk over dit nieuwe speculum: ‘Dit is echt een mooie overstap. Net als andere ziekenhuizen gebruikten wij een plastic wegwerp-speculum voor inwendig onderzoek. We hebben nu gekozen voor dit speculum van bioplastic. Het is namelijk beter voor het milieu én de meest comfortabele keuze voor de vrouw. Dat blijkt uit landelijk onderzoek waar wij zelf ook aan mee hebben gewerkt. Als het gaat om duurzaamheid in de gezondheidszorg valt echt nog veel te winnen. Het is mooi dat wij met dit nieuwe speculum hier weer een stapje in hebben gezet. Daar ben ik trots op, elke stap is er één.’

Direct naar