Ga direct naar inhoud

Gratis zonnebrandcrème bij het SKB

15 juli 2025 - SKB sluit aan bij de Preventie Huidkanker Campagne van Zilveren Kruis

Gepubliceerd op: 15 juli 2025

Heeft u de zonnebrandcrème dispenser al gespot? Sinds kort staat deze bij de hoofdingang in ons ziekenhuis. De dispenser is gevuld met een minerale zonnebrandcrème SPF 30. Zo kunt u zich goed insmeren voordat u ons ziekenhuis weer verlaat. Hiermee sluiten we aan bij de ‘preventie huidkanker campagne’ van Zilveren Kruis, gericht op het verkleinen van de kans op huidkanker door zonnebrandcrème te smeren. 

1 op de 5 krijgt huidkanker

Dermatoloog Judith Hendricksen-Roelofzen legt uit waarom zonnebrandcrème van groot belang is en waar je op moet letten: “Zonlicht heeft zowel goede als slechte eigenschappen. Positieve eigenschappen zijn dat veel mensen zich prettiger voelen door zonlicht, en het zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Maar de zon heeft ook slechte eigenschappen: ultraviolette bestraling in zonlicht veroorzaakt schade aan onze huid. Verbranding door de zon is hier het bekendste voordbeeld van. Schade aan de huidcellen door zonlicht zorgt onder meer voor versnelde huidveroudering zoals rimpels en verkleuringen. Ook is het de belangrijkste oorzaak van huidkanker! Op dit moment krijgt 1 op de 5 mensen in Nederland minimaal één keer in zijn leven huidkanker. Dit aantal neemt de komende jaren helaas snel toe.”

‘Smeren, kleren, weren’

Judith: “Standaard geven wij aan patiënten het advies: ‘smeren, kleren, weren’. Draag beschermende kleding, zoals lange mouwen. Zeker voor kinderen is UV-werende kleding een optie. En vergeet je hoofd niet! Draag een pet of hoed, zeker op en bij het water. Blijf uit de zon tijdens de heetste uren van de dag, tussen 11 en 3 uur. En het smeren van zonnebrandcrème blijft belangrijk.”

Aandacht voor zonnebrandcrème

“De afgelopen tijd is er veel aandacht in de media en op social media over schadelijke effecten van zonnebrandcrème. In de Europese Unie worden zonnebrandcrèmes aan strenge veiligheidseisen en regels onderworpen, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Hormoonverstorende stoffen mogen volgens de Europese wetgeving niet of slechts in beperkte mate worden toegepast in cosmetica. Het gaat dan om zulke kleine hoeveelheden, dat de schadelijke gevolgen verwaarloosbaar zijn”, vertelt Judith. Ze vervolgt: “Ook de claim dat er in zonnebrandcrèmes kankerverwekkende stoffen zitten, gaat niet op. Er is hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Waar wél overtuigend wetenschappelijk bewijs voor bestaat, is dat zonlicht huidkanker veroorzaakt.”

Tips & tricks over zonbescherming

  • Kies een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor (SPF). SPF is de maat die aangeeft hoeveel vertraging de crème heeft op verbranding. We adviseren om tussen april en oktober te smeren met minstens SPF 30.
  • De hele dag buiten? Smeer u dan elke twee uur in met zonnebrandcrème. Vergeet bij het insmeren niet de oren en lippen!
  • (Klein)kinderen? Smeer ze goed in. Verbranden op jonge leeftijd, maakt de kans op schade op latere leeftijd groter.
  • Blijf uit de zon tijdens de heetste uren van de dag, tussen 11.00 en 15.00 uur.
  • Draag beschermende kleding, bijvoorbeeld UV-werende kleding.
  • Bescherm ook uw hoofd, door een pet of hoed te dragen.


Mary werd geconfronteerd met huidkanker

In 2023 interviewden we Mary Borkus uit Ruurlo. Zij had een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Ze vertelde: "Ik deel mijn verhaal graag om het bewustzijn te vergroten. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen." Lees het interview hier.

Direct naar