Ga direct naar inhoud

Goede patiëntenzorg door te kijken naar de mens en samen te beslissen

Gepubliceerd op: 14 februari 2023

Sinds vorig jaar oktober weet Victor Hesseling (55) dat hij ongeneeslijk ziek is. Hij heeft longkanker. Dit brengt veel zorgen met zich mee. Over het omgaan met de ziekte, maar ook op persoonlijk vlak. Victor vindt kwaliteit van leven belangrijk en is nauw betrokken bij zijn behandelplan. Ook wil hij wat betekenen voor anderen. Hij deelde zijn ervaringen over zorg met het SKB.

Voor Victor Hesseling uit Rekken stond zijn werk altijd voorop. Tot vorig jaar. Hij had al even pijn in zijn schouder en werd doorgestuurd naar het SKB. Daar kreeg hij te horen dat hij uitgezaaide longkanker had en dat hij niet lang meer te leven had. “Ik ben een positief mens, maar raakte in een depressie. Niet vanwege de ziekte en de naderende dood, maar om alles wat ik in korte tijd moest regelen. Het huis, nabestaandenpensioen, mijn werk en naderende levenseinde. En hoe ga je om met je dierbaren? Er ging van alles door mijn hoofd. De stress had een grote invloed op mijn fysieke gezondheid.”

Kwaliteit van leven

Victor is niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Kwaliteit van leven staat voor hem voorop. Samen met zijn specialist kwam hij tot een behandelplan waarin zijn wensen zijn meegenomen. Door als mens te kijken naar wat hij belangrijk vindt. “Gezondheid is voor mij meer dan de ziekte. Ik ben niet iemand die stil kan zitten en mijn creativiteit is erg belangrijk voor mij. Dus ik besloot om me niet te laten bestralen en wilde geen opname. Ook heb ik zelf hulp gezocht voor mijn persoonlijke zorgen. Alle complimenten voor de ziekenhuiszorg, maar deze zorgen kunnen ze niet wegnemen.” 

Actief en creatief

Het persoonlijk behandelplan slaat aan. Victor krijgt al een jaar lang immunotherapie en chemotherapie. “De uitzaaiingen zijn verdwenen, de originele tumor is kleiner geworden. En ik ben niet moe, ben actief en heb geen pijn. Ik werk nog, heb het afgelopen jaar mijn eigen keuken ontworpen en samen met mijn vrouw geïnstalleerd. Ook houd ik enorm van koken. Het ontspant en ik kan er mijn creativiteit in kwijt.” 

Inzet van buddy’s

Goede communicatie is waar patiënten volgens Victor behoefte aan hebben. “Wat ik belangrijk vind, is dat de informatie mensgericht is en dat je aan de hand genomen wordt. Mijn advies is: zet een buddy in. Iemand die je kan helpen, ondersteunen en begeleiden bij zorg, maar ook bij regelzaken zoals een nabestaandenpensioen. Op elk gebied. De kleinschaligheid, betrokkenheid en goede zorg zijn de kracht van het SKB. Door samen te gaan werken met andere partijen, kan het ziekenhuis de zorg nog beter en persoonlijker maken. Ik deel mijn ervaringen graag. Al is het voor mij niet meer nodig, zo kan ik andere patiënten helpen!”

Waardegedreven zorg

Om de zorg die wij bieden zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoefte van onze patiënten, maken we gebruik van de principes van Value Based Healthcare, oftewel waardegedreven zorg. We werken met verschillende zorgverleners samen waarbij we continu aandacht hebben voor leren en het verbeteren van onze zorgprocessen. Daardoor kunnen we waarde toevoegen voor onze patiënten. De zorgverlener en patiënt bespreken daarom aan het begin van het zorgproces wat de patiënt wil bereiken en wat er voor hem toe doet. Op basis hiervan beslissen zij samen welke zorg of hulp hierbij het beste aansluit. Daarnaast hebben we patiënten gevraagd hun ervaringen met ons te delen, zoals hoe zij onze zorg ervaren en waar we onze ondersteuning bij het leven met bijvoorbeeld longkanker kunnen verbeteren. Victor Hesseling was een van de patiënten die zijn waardevolle ervaringen met ons heeft gedeeld. 

Direct naar