Ga direct naar inhoud

Geheugenstoornissen, mild cognitive impairment (MCI)

Geheugenproblemen waarbij geen sprake is van dementie

Wat is MCI?

Veel ouderen hebben last van geheugenproblemen. Soms zijn deze geheugenproblemen iets meer dan passend bij de leeftijd, maar hebben zij nog geen invloed op het dagelijks functioneren. Dit noemen we lichte geheugenproblemen (MCI). Mensen met MCI hebben vooral moeite met het onthouden van details van gebeurtenissen, bijvoorbeeld plaatsnamen of namen van mensen. Ze herinneren zich nog wel goed dat ze ergens geweest zijn. Mensen met dementie daarentegen, vergeten de hele gebeurtenis. Een ander voorbeeld is dat mensen met een MCI een afspraak vaker vergeten, maar wanneer iemand hen op de afspraak wijst, herinneren ze zich deze wel. Mensen met dementie kunnen zich vaak de afspraak niet meer herinneren. Ook hebben mensen met een dementie moeite om voor zichzelf te zorgen en vertrouwde dagelijkse bezigheden goed uit te voeren.

Oorzaak

Mensen met een MCI hebben meer geheugenproblemen wanneer ze gespannen zijn. Een MCI kan een voorstadium zijn van de dementie, maar kan ook worden veroorzaakt door medicatie, een depressie, spanningen of lichamelijke ziekten (zoals een te langzaam werkende schildklier of een vitaminegebrek). Bij 50% van de mensen met een MCI blijven de geheugenproblemen stabiel. Het geheugen kan ook langzaam verder achteruit gaan. Mensen met een MCI ontwikkelen 3x zo vaak een dementie.

Behandeling

Er is nog geen behandeling voor een MCI. Wel moet goed gekeken worden of er geen lichamelijke of psychische oorzaak is en of iets veranderd moet worden aan de medicatie. Geheugencursussen kunnen zinvol zijn. Hier worden tips gegeven over hoe u alledaagse dingen als namen en afspraken beter kunt onthouden. Ook wordt er voorlichting gegeven.

Een klinisch geriater heeft veel ervaring met allerlei vormen van geheugenverlies. Op de geheugenpoli kan worden gekeken of het geheugenverlies past bij de leeftijd of dat er sprake is van een MCI of dementie. Ook wordt gekeken of een onderliggende oorzaak gevonden kan worden. Als het nodig is, wordt de psycholoog ingeschakeld. Daarnaast zal de geriater het geheugen vervolgen als sprake is van een MCI.

Een deel van de informatie op deze webpagina is gebaseerd op de volgende bron: www.nvkg.nl.

Direct naar