Ga direct naar inhoud

Frontaalkwabdementie

Wat is Frontaalkwabdementie?

Frontaalkwabdementie is een vorm van dementie waarbij met name het voorste deel van de hersenen is aangedaan. De voorste hersenen regelen het gedrag en zijn vooral betrokken bij het beginnen en stoppen van handelingen.

Frontaalkwabdementie ontstaat vaak tussen het 40e en 60e levensjaar. Omdat het zich doorgaans niet openbaart in de vorm van geheugenproblemen, maar in de vorm van gedragsproblemen, duurt het vaak lang voordat de diagnose wordt gesteld. Daarnaast wordt de diagnose vaak verward met de depressie of met overspannenheid. Patiënten met een frontaalkwabdementie hebben hier zelf meestal weinig last van. De familie heeft er juist wel veel last van. Hierdoor is de zorg voor iemand met frontaalkwabdementie vaak erg zwaar.

Verschijnselen

Patiënten met een frontaalkwabdementie kunnen niet meer goed beoordelen welk gedrag gepast is in welke situatie. Hierdoor kan sprake zijn van een of meer van de volgende verschijnselen:

  • Patiënten worden in gezelschap vaak onbeleefder, maken meer ruzie of worden zelfs agressief.
  • Patiënten houden geen rekening met anderen, gebruiken grovere taal of gaan lachen bij ernstige gebeurtenissen.
  • Patiënten worden vaak impulsiever en meer ontremd. Zo kunnen ze teveel en te gulzig gaan eten omdat ze zich niet meer kunnen beheersen. Ook op seksueel gebied kunnen ze ontremd raken.
  • Ook gaan patiënten vaak roekelozer autorijden of kunnen ze spullen gaan stelen.
  • Daarnaast zijn er vaak stemmingswisselingen en er is apathie. Apathie is een gebrek aan motivatie.
  • Het geheugen en de taal zijn pas in een later stadium aangedaan.
  • In de loop van het ziektebeeld worden mensen steeds dwangmatiger, dit kan zich uiten in het overdreven verzamelen van spullen of behoefte aan vaste patronen.

Een deel van de informatie op deze webpagina is gebaseerd op de volgende bron: www.nvkg.nl.

Direct naar