Ga direct naar inhoud

“Elke situatie en elk gezin is uniek. Hierdoor heb ik geleerd iedereen een eerlijke kans te geven.”

Roos Bouwhuis vertelt over haar bewondering voor de veerkracht van kinderen en hun ouders.

Gepubliceerd op: 26 mei 2021

Veerkracht 

Als kinder- en neonatologie verpleegkundige zorgt Roos voor onvoldragen, te kleine en zieke, pasgeboren kinderen. Dit begint bij de acute opvang van baby’s die tijdens of direct na de geboorte in de problemen komen. Bijvoorbeeld omdat ze moeilijk zelfstandig kunnen ademhalen. Roos vertelt: “Het is heel indrukwekkend om zo’n klein mensje zo hard te zien werken. Maar het mooie is dat ze, na de juiste opvang en behandeling, later in hun couveuse of wiegje kunnen liggen alsof er niets aan de hand is. Die enorme wils- en veerkracht in zo’n lijfje heeft altijd veel indruk op mij gemaakt. Veerkracht zie ik ook terug bij ouders. Het zal je kindje maar zijn, dat ziek is en soms wekenlang in het ziekenhuis ligt opgenomen”. 

Bijzondere band

“In de eerste acute fase, zie ik de angst en onzekerheid bij ouders. Het is bijzonder om te zien hoe zij zich door zo’n moeilijke periode, met zorgen en stress, heen weten te slaan.” Samen met haar collega’s en de ouders vormt Roos een team, om de ouders zo goed mogelijk te begeleiden in de zorg voor hun kind met speciale behoeften. Zo zorgen ze er samen voor dat ouders in staat zijn om voor hun kind te zorgen en hier ook zelfvertrouwen in krijgen. Ze krijgen de tijd en aandacht om hun kind goed te leren kennen en begrijpen. “Ouders hebben niet altijd medische kennis, maar wel een sterk onderbuikgevoel. Die speciale band tussen ouder en kind kunnen wij niet vervangen. Soms hebben ouders al het gevoel dat er iets mis is, terwijl hier medisch nog geen aanwijzingen voor zijn. Daarom nemen we het gevoel van ouders ook altijd mee in de zorg voor hun kindje.” 

Geef iedereen een kans

“Mede door mijn werk ben ik mij gaan realiseren dat het leven kwetsbaar is. Ik ben trots op het feit dat ik een bijdrage mag leveren aan de zorg voor, onder andere, deze groep kinderen. Elke situatie en elk gezin is uniek. Hierdoor heb ik geleerd iedereen een eerlijke kans te geven. Dit motiveert mij om me in te zetten voor het welzijn van het kind.”

De afdeling Neonatologie

Op de afdeling Neonatologie liggen te vroeg geboren baby’s of baby’s die te klein zijn voor de zwangerschapsduur. Maar er liggen ook voldragen pasgeborenen die speciale medische zorg nodig hebben. Als er na de bevalling problemen ontstaan, wordt er acute zorg verleent. Dit wordt gedaan door een goed op elkaar ingespeeld team, bestaande uit verpleegkundigen, verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen.

Direct naar