Ga direct naar inhoud

“Eigenlijk haat ik sporten, maar ik doe het wel want het is goed voor mijn lichaam”

Monique is geopereerd volgens de ERAS methode

Gepubliceerd op: 17 december 2021

In het SKB voeren we darmoperaties uit volgens de ERAS methode. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery. Dankzij deze wetenschappelijk bewezen methode herstellen patiënten sneller na een operatie. 

Monique Nees uit Winterswijk onderging eerder dit jaar ook een darmoperatie via de ERAS methode. Ze vertelt: “Op 1 februari kreeg ik te horen dat ik endeldarmkanker had. Hiervoor kreeg ik eerst een chemobehandeling en bestraling in het MST in Enschede. Daarna werd ik op 22 juni geopereerd in het SKB. Ik ben meestal wantrouwend tegenover artsen, maar in het SKB was het anders. Er werd naar mij geluisterd en ze namen mijn klachten serieus. Dat gaf vertrouwen. Ik besloot me daarom over te geven aan de artsen.” 

Een flinke klap

Door de chemobehandeling en bestraling had het afweersysteem van Monique een flinke klap gehad. Ze was 9 kilo afgevallen en niet fit. Daarnaast heeft ze ook de longziekte COPD. Om de kans op complicaties tijdens de operatie en het herstel daarna zo klein mogelijk te maken, was het belangrijk dat ze zo fit mogelijk de operatie in ging. “Via het SKB kwam ik bij de stichting Tegenkracht. Zij hebben het financieel mogelijk gemaakt dat ik twee keer per week kon sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. De arts in het SKB zei ook dat ik moest stoppen met roken. Zelfs als ik maar twee weken voor de operatie zou stoppen, dan zou dat al helpen. Ik heb er vier weken van gemaakt. De voedingsdeskundige heeft mij vervolgens geholpen om meer eiwitten te eten, zodat ik sneller aan zou sterken.”

Snel naar huis

Na een geslaagde operatie ging Monique terug naar de verpleegafdeling. Een half uur later zat ze al naast het bed en heeft ze een stukje gelopen. “Ik heb bijna geen pijn gehad. Na de operatie kwam de arts vertellen dat de operatie was gelukt en dat ik geen stoma nodig had. Alles wat hij daarna vertelde heb ik niet meer gehoord, want ik was zo opgelucht en blij dat ik geen stoma nodig had! Dat was namelijk mijn grootste angst.” Monique herstelde snel en mocht na drie dagen weer naar huis. 

Een tien

Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en het gaat nog steeds goed. Monique sport nog steeds. “Eigenlijk haat ik sporten, maar ik doe het wel want ik merk wel dat het goed is voor mijn lichaam.” Ondanks alles kijkt Monique met een goed gevoel terug op de zorg in het SKB. “Het ziekenhuispersoneel krijgt van mij echt een tien! Ik ben vanaf het begin goed geholpen. Eerlijk en met een luisterend oor. Ik mocht altijd bellen en er was altijd iemand die mijn te woord stond.”  

Stichting Tegenkracht en stoppen met roken

Kijk voor meer informatie over de stichting Tegenkracht op www.tegenkracht.nl
Wil je graag hulp bij het stoppen met roken? Neem dan contact op met je huisarts en laat je verwijzen naar de stop roken poli in het SKB.

Direct naar