Ga direct naar inhoud

"Een klein gebaar, maakt soms een groot verschil"

Kennismaken met vrijwilligers Willemien Klomps en Hennie Grievink

Gepubliceerd op: 28 juli 2021

Een bezoek aan het ziekenhuis kan best spannend zijn, zeker als u er niet zo vaak komt. Dan kan het fijn zijn als iemand u de weg naar de juiste poli wijst. Willemien Klomps (64 jaar) en Hennie Grievink (55 jaar) zijn als vrijwilliger bij de Gastenservice al jarenlang een bekend gezicht in ons ziekenhuis. Ze helpen onze patiënten en bezoekers op weg, beantwoorden vragen en bieden daarnaast een luisterend oor. 

Helpen als daar behoefte aan is

“Als vrijwilligers van de Gastenservice zijn we vaak een eerste aanspreekpunt voor patiënten en bezoekers. Wij wijzen hen de weg of bellen op verzoek een taxi als ze weer naar huis gaan.” Na jarenlange ervaring voelen Hennie en Willemien inmiddels goed aan of iemand geholpen wil worden of om een praatje verlegen zit. “We lopen niet direct op iemand af, maar we laten mensen altijd eerst zelf even kijken. Als iemand vragend rondkijkt of naar ons toekomt, dan helpen we natuurlijk graag. Het gaat er om dat alle patiënten en bezoekers zich welkom voelen, dus we zijn er als daar behoefte aan is.” 

“Mensen die voor een staaroperatie of bepaalde onderzoeken komen, begeleiden we naar de afdeling. Dat wordt erg gewaardeerd. Hiermee nemen we verpleegkundigen ook wat werk uit handen, zodat zij zich kunnen richten op het verlenen van de zorg.” De collega’s op de poli zijn daar ook heel blij mee. Tijdens de eerste coronagolf konden er geen vrijwilligers werken in het SKB, omdat velen van hen in een risicogroep vallen. “Toen we weer terug mochten komen, kregen we kaarten en chocolade van de collega’s op de poli’s en verpleegafdelingen.”

‘Dreamteam’

Dat er veel waardering is voor de vrijwilligers, blijkt ook uit de hartverwarmende reacties van patiënten en bezoekers. Willemien vertelt over een meneer die ze vaak van zijn scootmobiel in de rolstoel hebben geholpen, om hem vervolgens naar de afdeling te brengen. ‘Ik mot even naor mien dreamteam’, zei hij dan. Als geboren en getogen Winterswijkse spreekt Willemien ook het dialect: “Sommige patiënten vinden dat erg fijn. Het neemt een drempel weg en het schept een band.” 

Veel voldoening

“Sommige patiënten leer je een beetje kennen. Zeker als ze vaak in het ziekenhuis moeten zijn”, vertelt Willemien. Zo was er een vrouw die samen met haar man regelmatig in het SKB kwam. Hij was ziek. De vrijwilligers hebben hem vaak op weg geholpen of hij stopte even voor een praatje. Een hele tijd later kwam zijn vrouw naar hen toe om te vertellen dat haar man helaas was overleden. “‘Jullie hebben hem toch ook wel een beetje gekend’, zei ze. Dat ze dat speciaal kwam vertellen vind ik heel mooi en daar haal ik veel voldoening uit”, zegt Willemien. 

Ook Hennie haalt veel voldoening uit haar vrijwilligerswerk. Naast haar werk bij de Gastenservice, is ze ook één ochtend in de week aanwezig in de huiskamer*. Daar komen veelal oudere patiënten van een verpleegafdeling samen om een spelletje te spelen of gewoon gezellig te kletsen in een huiselijke sfeer. “Vaak kun je mensen al helpen door een luisterend oor te bieden en gewoon even een praatje te maken. Het geeft mij zo’n goed gevoel om met zoiets kleins het verschil te kunnen maken.”

*Vanwege corona is de huiskamer gesloten. We hopen deze snel weer te openen!

Direct naar