Ga direct naar inhoud

“Door Marion kon ik mijn dagelijkse leven weer oppakken”

Henk vertelt hoe ergotherapeut Marion hem weer de maatschappij in hielp

Gepubliceerd op: 18 september 2022

Henk te Winkel had in 2005 een zwaar motorongeval, met een verlamming aan één kant tot gevolg. “Toen ik werd overgeplaatst van UMC Groningen naar het SKB, kwam ergotherapeut Marion Straten meteen langs voor oefeningen. Ze vond het een uitdaging, want in die tijd was ik de enige in de regio die dit had. Al snel was er een klik. Toen ik naar huis mocht na acht weken, ging de ergotherapie met Marion door om de dagelijkse dingen weer op te pakken. Sindsdien groeide de band. Ze heeft erg veel voor mij betekend om weer mee te doen in de maatschappij”, vertelt Henk dankbaar. 

"Ze is een soort uitvinder"

“Met mijn linkerarm kan ik niets meer grijpen, want mijn hand staat in één stand. Marion maakte al snel allerlei hulpmiddelen om oefeningen mee te doen voor de juiste beweging en coördinatie. Maar ze maakte bijvoorbeeld ook de eerste uitvoering van de orthese (lichaamsdeel ondersteunend hulpmiddel) die ik draag om mijn arm. Het is een soort metalen constructie met een sling die de arm en hand omhoog houdt. Die is later verfijnd tot één geheel door een professionele gereedschapsmakerij.”

Nog meer hulpmiddelen die Henk hielpen in het dagelijks leven volgden. “Het was een wisselwerking tussen Marion en mij en een oud collega die veel knutselt thuis. De hulpmiddelen die ik nu heb, zijn verfijnde uitvoeringen van wat Marion gemaakt of bedacht heeft. Dat is toch mooi? Eigenlijk is ze een soort uitvinder. Zo kwam ik met de aangepaste auto - dankzij bemiddeling van Marion - naar het ziekenhuis. Daar stond ik bij de slagboom met een probleem. Ik kon dat kaartje niet uit de automaat pakken. Marion maakte een lang grijpertje en ging mee naar buiten om te oefenen. Ze liet me gewoon klungelen”, lacht Henk. “Zo leer je het wel meteen goed natuurlijk. En het werkt super.”

“Ze doet veel meer dan bij haar taken hoort”

Marion bood Henk ook hulp op andere vlakken. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een aangepaste fiets, bij de aanvraag van een invalidekaart of een op maat gemaakte computermuis. “Marion stak er zoveel energie in. Dat waardeer ik enorm. Ze denkt goed mee en doet meer dan bij haar taken hoort. Ze regelde destijds ook veel richting de verzekeraars en had veel contact met mijn advocaat. Alle aanpassingen in huis gingen in overleg met Marion. Ze ging mee naar het metaalbedrijf waar ik toen werkte. De draaibank kon ik niet meer bedienen. Na overleg met Marion schaften ze een machine aan die ik wel kon bedienen. Zo kon ik zes uurtjes werken op een dag, maar dat werd steeds minder want mijn been viel uit. Dan viel ik ineens op de grond. Dus Marion vond dat ik daarmee moest ophouden. Het was te gevaarlijk. Tja, dat was ook niks. Inmiddels was ik al afgekeurd, maar je wilt zelf nog zo graag hè.”  

 

“Steeds als ik ergens tegenaan loop, bedenkt Marion er iets op”

 

Niet stilzitten, maar verdergaan

Gelukkig hoeft Henk niet stil te zitten. “Dat stimuleert Marion ook”, zegt Henk. “Mijn hobby’s skeeleren, hardlopen en motorrijden gingen niet meer. Darten wel. Alleen kon ik mijn pijlen niet vasthouden in de ene hand. Daar bedacht Marion ook wat op: gaatjes in mijn arm orthese waar de pijltjes in kunnen staan. Nu heb ik de goede hand vrij om pijltjes te gooien”, vertelt Henk trots. “Mijn tuingereedschap is ook aangepast. Bijvoorbeeld de kruiwagen die ik bedien met één hand of de sneeuwschuiver met de buik. Eigenlijk steeds als ik ergens tegenaan loop, bedenkt Marion er iets op. Zo had ik ook moeite met koken. Marion regelde dat we gingen koken in het ziekenhuis, super! Ze doet handelingen zelf voor, zodat ze ervaart hoe het werkt en ik kan zien hoe ik het moet gebruiken. Ze brengt dit duidelijk over naar de patiënt en weet precies hoever je mag én kan gaan.”

“Het is gewoon een topmens!”

Henk mag Marion of de afdeling ergotherapie altijd bellen. “Als ze mij zelf niet kan helpen, stuurt ze me door naar iemand die dat wel kan. Ze heeft de juiste lijntjes. Het contact loopt erg fijn en ze staat altijd voor me klaar. Zo ontzettend veel energie heeft ze in mij gestoken. Dat is echt geweldig. Marion hielp mij echt weer terug in de maatschappij. Het is gewoon een topmens!”

 

Direct naar