Ga direct naar inhoud

Diabetes bij kinderen

Wat is diabetes?

Bij diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, maakt de alvleesklier geen of te weinig insuline aan. Insuline is het hormoon dat er voor zorgt dat glucose (suiker) vanuit het bloed in de lichaamscellen wordt opgenomen. Glucose dient als brandstof voor de cellen maken. Er zijn 2 typen diabetes te onderscheiden: type 1 en type 2.

Bij type 1 maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer en bij type 2 werkt de alvleesklier onvoldoende. Het gevolg hiervan is dat de bloedsuikers allemaal te hoog worden. Klachten die bij een hoge bloedsuiker horen zijn:dorst, droge mond, veel drinken, veel plassen, vermagering en vermoeidheid. Ieder kind reageert echter anders; niet alle symptomen komen altijd even sterk naar voren. Om de diagnose te stellen wordt bloed- en urineonderzoek gedaan.

Kinderen met diabetes hebben specifieke behandeling en begeleiding nodig. Daarom werken In het SKB ervaren professionals van verschillende vakgebieden samen in het kinderdiabetesteam. De zorg voor het kind en zijn/haar ouders/verzorgers staat centraal. Het kinderdiabetesteam bestaat uit:

  • Kinderartsen
  • Kinderdiabetesverpleegkundige
  • Diëtiste
  • Orthopedagoog
  • Psycholoog


Behandeling in het SKB

Als de diagnose diabetes type 1 wordt gesteld, wordt het kind opgenomen op de kind- en jongerenafdeling. Het doel van de opname is:

  • Bloedsuikers normaliseren door middel van een juiste balans tussen insuline en voeding.
  • Begeleiding van en instructie aan ouders en kind.


Tijdens de opname wordt het kind en de ouders/verzorgers door het kinderdiabetesteam, een vaste verpleegkundige en een pedagogisch medewerkster begeleid. Het streven is om de opname zo kort mogelijk te laten duren. Na ontslag blijft het kind onder controle van het kinderdiabetesteam. Vier keer per jaar wordt het kind in de diabetes carroussel gezien door het kinderdiabetesteam. De diabetes carroussel is een polikinisch spreekuur waarin de verschillende afspraken met het kinderdiabetesteam worden gepland.

Bereikbaarheid kinderdiabetesteam

Het kinderdiabetesteam is op werkdagen te bereiken via de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer 0543 54 43 50.

Direct naar