Ga direct naar inhoud

"De klachten leken op dementie. Daar schrok hij erg van"

Verpleegkundig specialist Geriatrie Moniek Damkot-Rösken over die ene patiënt

Gepubliceerd op: 10 november 2021

Vorig jaar kreeg Moniek Damkot-Rösken een doorverwijzing van een huisarts. Een man van 69 jaar was gestruikeld, op zijn hoofd gevallen en had geheugenproblemen. De huisarts twijfelde of de klachten door de val waren ontstaan. Geen onbekende situatie op de polikliniek geriatrie, maar dit keer verliep het anders. Alcoholgebruik bleek de oorzaak van het geheugenverlies. Op eigen kracht heeft meneer zijn leven weer opgepakt. Een succesverhaal dat een extra drijfveer is in het werk van Moniek.

Geheugenverlies kan ouderen die zelfstandig wonen en leven kwetsbaar maken waardoor ze dagelijkse activiteiten niet meer goed kunnen uitvoeren. Soms komt het voor dat iemand verward raakt na een val of ongeluk. “De huisarts vroeg zich af of de doorverwezen patiënt een delier of dementie had”, vertelt Moniek. “Meneer woont nog zelfstandig met zijn vrouw, maar de thuissituatie was niet verantwoord. Hij zorgde slecht voor zichzelf, vergat zijn medicatie, kon niet meer pinnen en boodschappen doen, kookte niet vaak meer en viel af.”

Uitgebreid onderzoek

Op de polikliniek onderzoekt Moniek uitgebreid of de geheugenklachten te maken hebben met  dementie of dat er een andere oorzaak is. “We hebben een gesprek, doen uitgebreid lichamelijk onderzoek, een geheugentest en brengen de stemming in kaart. Ook kijken we naar het medicijngebruik. Uit de geheugentest kwamen ernstige geheugenproblemen naar voren, die kunnen passen bij dementie. Toch was de meting niet betrouwbaar want ik wist dat de patiënt overmatig alcohol dronk. De verpleegkundige had inmiddels met de dochter gesproken. Uit dit gesprek was duidelijk geworden dat de problemen thuis er geleidelijk aan ingeslopen zijn. ”

De druppel

Moniek vertelde de patiënt dat alcohol invloed heeft op het geheugen en dat zijn alcoholgebruik een oorzaak kon zijn van zijn functioneren en geheugenproblemen. Daar schrok hij enorm van. “Ik heb hem geadviseerd te stoppen met alcohol, stelde een doorverwijzing voor en gaf aan dat hij geen auto meer mocht rijden. Dat laatste greep hem erg aan. Hij gaf aan te stoppen en wilde het zelf doen, zonder hulp.”

Positieve wending

Na drie maanden bezocht de patiënt weer de poli en bleek dat hij de daad bij het woord had gevoegd. Hij had zijn leven weer op de rails gekregen en alle testen en onderzoeken waren goed. Er was veel gebeurd in die korte tijd. “Hij dronk vanaf dag één niet meer, was actief, kon alles zelfstandig en werkte weer als vrijwilliger”, zegt Moniek trots. “Zijn dochter was zo blij: ‘ik heb mijn vader weer terug’, zei ze. Geweldig dat hij dat zelf heeft gedaan! Meestal breng ik minder goed nieuws, mensen met dementie kunnen immers niet genezen. Dit keer zag ik iemand opknappen. Dit succesverhaal wil ik graag delen. Deze meneer heeft aangetoond dat het mogelijk is beter te worden als je stopt met alcohol. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal en sociaal!”

De polikliniek Geriatrie

Op de polikliniek Geriatrie beoordeelt een team van verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en een geriater kwetsbare ouderen. Daarbij kijken ze naar sociale, lichamelijke, geestelijke en functionele problemen. Moniek Damkot-Rösken onderzoekt als verpleegkundig specialist geheugenproblemen, verricht lichamelijk onderzoek en schrijft onder andere medicatie voor. Ze maakt een plan voor behandeling en begeleiding, vraagt als het nodig is verder onderzoek aan of verwijst door naar een andere specialist. Zo zorgen we dat mensen de beste zorg krijgen. 

Direct naar