Ga direct naar inhoud

“De huid onder mijn voet was er helemaal afgestroopt”

Wim kreeg een ongeluk tijdens het klussen

Gepubliceerd op: 14 december 2021

Wat begon als een dag samen klussen, eindigde in het ziekenhuis. Op een woensdag in juli, kort voor een langverwachte vakantie naar Kroatië, hielp Wim van Eerden uit Aalten zijn broer bij het klussen. Tijdens het hijsen van een ijzeren plaat ging het gruwelijk mis. De plaat van maar liefst 1500 kilo viel en raakte zijn voet, waarbij de huid er als het ware werd afgeschraapt. Via de Spoedeisende Hulp (SEH) kwam hij uiteindelijk bij de plastisch chirurg terecht. Er volgde een lange operatie, waarbij weefsel van zijn been naar zijn voet werd getransplanteerd.

Ongeluk tijdens het klussen

“Mijn eerste reactie was: 112 bellen. In alle hectiek kreeg ik de politie aan de lijn in plaats van de ambulance. Daarna belde ik de huisartsenpost. Toen ik daar ook niet verder kwam, is mijn broer in de auto gestapt en heeft mij gelijk naar de Spoedeisende Hulp in het SKB gebracht. Door alle adrenaline voelde ik toen nog niet hoe erg het was, maar ik zag wel dat het helemaal mis was. Het bloedde enorm.” Aangekomen bij de SEH, werd Wim gelijk opgenomen en verwezen naar de plastisch chirurg. “De huid van mijn hiel en onder mijn voet was er helemaal af. Je kon zo op het bot kijken.”

Weefsel van het bovenbeen naar de voet

Plastisch chirurg Marin Citgez besprak met Wim de behandelmogelijkheden. De operatie die volgde was nog nooit eerder uitgevoerd in het SKB. Tijdens een ruim twaalf uur durende operatie heeft dr. Citgez, samen met haar collega plastisch chirurg Mariëlle Jippes, weefsel van het bovenbeen van Wim getransplanteerd naar zijn voet. “Het was een flink stuk, 26 bij 13 centimeter.” De wond op zijn bovenbeen werd gehecht en de bloedvaatjes in zijn voet werden aangesloten op het getransplanteerde weefsel. “Het was de eerste werkdag van dr. Jippes in het SKB. Ik denk dat ze mij niet snel zal vergeten”, vertelt Wim glimlachend. 

Geluk bij een ongeluk

Tien dagen na de operatie mocht Wim naar huis. Het herstel verliep met ups en downs. “De eerste weken ging het goed, maar daarna kreeg ik veel pijn. Het duurde ruim anderhalve maand voor het echt beter ging en ik voorzichtig met krukken kon lopen.” Wonder boven wonder heeft hij aan het ongeluk geen botbreuken of beschadigde pezen in zijn voet overgehouden. “Dat is echt een geluk bij een ongeluk, want daardoor kan ik mijn voet straks weer normaal gebruiken. Het had ook heel anders kunnen aflopen.” 

Voor het zover is, moet Wim helemaal herstellen. “Dat heeft tijd nodig. Ze zeggen niet voor niets ‘tijd heelt alle wonden’. Sommige mensen staan na vier weken alweer op het voetbalveld, maar bij mij duurt het wat langer. Bovendien houd ik helemaal niet van voetbal”, lacht hij. Toch heeft Wim vertrouwen in zijn herstel. “Ik heb met dr. Citgez de deal gesloten dat ik over zes weken wandelend de spreekkamer binnenkom.”

“Ik ben heel blij dat ik in het SKB ben geopereerd. Ze hebben mij hier uitstekend geholpen”


Grote betrokkenheid

Wim is erg tevreden over de zorg in het SKB. “Natuurlijk lig ik liever helemaal niet in het ziekenhuis, maar gezien de omstandigheden ben ik toch heel blij dat ik in het SKB ben geopereerd door dr. Citgez en dr. Jippes. Mensen in mijn omgeving zeiden dat ik beter naar een groter ziekenhuis kon gaan, omdat daar meer expertise zou zijn. Maar ze hebben mij hier uitstekend geholpen en ik had alle vertrouwen in dr. Citgez. Zij wist mij gerust te stellen.” 

“De betrokkenheid in het SKB is groot. Dat merk je aan alles. Van de artsen tot de verpleegafdeling. Dr. Citgez kwam speciaal terug van haar vakantie om mij persoonlijk te kunnen spreken, kort na het ongeluk. En dr. Jippes zei na mijn operatie dat als er iets was, ik haar altijd mocht bellen. Zelfs de SEH-arts die mij maar heel kort heeft gezien, stopte regelmatig voor een praatje als ik hem soms tegenkwam terwijl ik buiten een frisse neus haalde. Dat soort kleine dingen, maken een groot verschil.”

Plastisch chirurgen Marin Citgez en Mariëlle Jippes

Plastisch chirurgen Marin Citgez en Mariëlle Jippes vertellen over de operatie van Wim: “Een weefseltransplantatie zoals we bij Wim hebben uitgevoerd, was nog niet eerder gedaan in het SKB. Niet elke plastisch chirurg heeft deze expertise, maar wij hebben hier allebei ervaring mee. Onder andere vanuit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het Erasmus MC. De techniek wordt ook wel een microchirurgische ingreep genoemd. Het weefsel, bestaande uit de huid en onderliggend vetweefsel, wordt losgemaakt en verplaatst naar een andere plek op het lichaam. Dat is niet eenvoudig, omdat zelfs de kleinste bloedvaatjes van het getransplanteerde weefsel precies moeten aansluiten op de bloedvaatjes in, in dit geval, de voet. Dat gebeurt met behulp van een microscoop." 

"Bij deze operatietechniek is de nabehandeling heel belangrijk. In korte tijd zijn er veel controles nodig en dat vraagt extra zorg. Dat was voor ons ook een voorwaarde om aan de operatie te beginnen. Daarom hebben we het hele team vooraf gevraagd of zij ‘aan boord’ zijn. De betrokkenheid die Wim als patiënt heeft ervaren, ervaren wij ook als collega’s. Iedereen, van de anesthesist tot het OK-team, de verpleegafdeling en de IC, ging er helemaal voor. Die mentaliteit is de kracht van ons ziekenhuis.”

Direct naar