Ga direct naar inhoud

“De arts gaf mij hoop én mijn leven terug”

Britt vertelt over haar waardering voor neurochirurg Matthias Köchling

Gepubliceerd op: 25 juli 2023

Zorg is mensenwerk en als het nodig is doen we een stap extra. Dat vinden we vanzelfsprekend. Toch is het vaak juist die extra stap die het contact voor patiënten zo bijzonder maakt. In deze rubriek vertellen patiënten over wat dit voor hen betekent. Zo vertelt Britt Witjes uit Winterswijk over neurochirurg Matthias Köchling. 

Leren leven met de pijn

Al als elfjarige had Britt hevige pijn in haar been en rug. Na vele onderzoeken werd uiteindelijk vastgesteld dat ze een hernia had. Artsen wilden geen verdere actie ondernemen vanwege haar jonge leeftijd. “Artsen konden niets voor me betekenen en de pijnstillers hielpen niet,” vertelt Britt. Haar klasgenoten begrepen niet wat ze doormaakte en dat maakte haar onzeker. Ze was wanhopig en dacht dat ze met de hernia en pijn moest leren leven. Tot haar leven op een kantelpunt kwam en ze de kans op een operatie kreeg.

Zorgen serieus nemen

“Ik had geen hoop meer dat er iets zou zijn wat mij van de pijn kon afhelpen”, vertelt Britt. Samen met haar moeder ging ze in gesprek met neurochirurg Matthias Köchling. Hij vertelde haar dat een operatie gelukkig nog altijd een optie was. Hij benoemde natuurlijk wel de risico’s van zo’n operatie, maar de keuze liet hij aan Britt en haar moeder. Ze besloot de sprong te wagen en zich te laten opereren. “De neurochirurg was erg begripvol, eerlijk, nam de tijd om naar mij te luisteren en nam mijn zorgen serieus. Hij was niet twijfelachtig. Dat gaf me kracht om door te gaan. Om deze reden en omdat ik veel pijn had, besloot ik dus om voor een operatie te gaan”, vervolgt Britt.

‘’Dankzij Matthias en zijn team heb ik een stuk van mijn leven terug gekregen’’

Stuk leven terug

De operatie en revalidatie verliepen succesvol. Britt kon al gauw weer genieten van de dingen die ze door haar hernia niet meer kon doen. Voorheen moest ze altijd nadenken over waar ze kon zitten of liggen om de pijn te verlichten, maar dat is nu niet meer nodig. Britt: "Dankzij Matthias en zijn team heb ik een stuk van mijn leven terug gekregen. Voor de operatie kon ik er niet eens aan denken om aan een opleiding te beginnen. Ik kon bijvoorbeeld niet eens een praktijkles van drie uur aan. Als ik tijdens de praktijkles mocht zitten was ik blij, ook al deed het pijn.” 

Geniet van het leven

Britt: ''Het is nu drie jaar geleden sinds mijn laatste bezoek aan de neurochirurg, maar zijn operatie en het effect daarvan op mijn leven is onvergetelijk.'' Inmiddels is Britt verhuisd en bezig met haar opleiding tot dierenartsassistente. De pijn is zo goed als verdwenen en ze geniet weer van het leven. Britt heeft een boodschap voor anderen: ''Als je voelt dat er iets mis is, blijf dan zoeken naar iemand die je kan helpen. Er is altijd hoop dat je geholpen kunt worden."

Reactie Matthias:

“Ik voel me heel prettig bij dit prachtige compliment! Het motiveert me wanneer patiënten tevreden zijn en mijn werk waarderen. Hoewel ik denk dat mijn bijdrage het normale gevolg was nadat de neuroloog de juiste diagnose had gesteld, geeft het me een groot gevoel van voldoening. Het is fijn om te weten dat ik/wij een positief verschil kunnen maken voor onze patiënten.”

Direct naar