Ga direct naar inhoud

"De afspraak kon 's avonds en zelfs om 21.00 uur nog"

Meer afspraakmogelijkheden voor zwangeren: Esther en Hilde, allebei zwanger, vertellen hun ervaring.

Gepubliceerd op: 04 juli 2022

Zwangeren hebben regelmatig controles, echo’s en onderzoeken. Vrij nemen, oppas regelen of het aantal kilometers; voor sommige vrouwen of partners is het lastig te organiseren. Dit kan anders volgens de medewerkers van afdeling Gynaecologie en Verloskunde. Tijd om met de wensen van zwangeren ‘mee te groeien’. Zwangere vrouwen die onder begeleiding staan van een gynaecoloog kunnen sinds april voor afspraken terecht bij de buitenpolikliniek in Eibergen. Ook nieuw is dat zwangeren op dinsdagavond terechtkunnen in het SKB voor een afspraak met de physician assistant klinisch verloskundige (PA klinisch verloskundige) in plaats van de gynaecoloog. Het gaat om een proef die een jaar duurt. Esther en Hilde, allebei zwanger, vertellen hun ervaring over deze vernieuwing.

Esther heeft sinds kort ’s avonds haar afspraken

Voor Esther Luikenhuis, zwanger van haar tweede kindje, kwam het avondspreekuur met PA klinisch verloskundige Nicole ter Huurne als een onverwachte verrassing. “Mijn afspraak met gynaecoloog Natasja van Loenen kon door omstandigheden niet doorgaan. Toen kwam de vraag of ik dan naar de PA klinisch verloskundige wilde. ‘Ja, maarhet ligt eraan hoe laat,’ zei ik. De afspraak kon ’s avonds en zelfs om 21.00 uur nog. Dat kwam ideaal uit! Dinsdagavond is ook mijn werkavond en dan kan ik mooi meteen door. Mijn dochtertje meenemen vind ik niet praktisch. Dus dit scheelt een hoop geregel met oppas en werk. Heel fijn en goed dat dit nu kan.”

Dat Esther haar controles niet bij de gynaecoloog heeft, maar bij de PA klinisch verloskundige, vindt ze geen probleem. “De lijntjes zijn mooi kort, dus Nicole kan met de gynaecoloog overleggen als er bijzonderheden zijn. En tot op heden gaat het goed, dus merk ik het verschil niet. Als het zo goed blijft gaan, neem ik aan dat ik ook ga bevallen onder begeleiding van de klinisch verloskundige. Dus dan is het eigenlijk alleen maar waardevol dat je er al één hebt ontmoet.” Voorstellen aan elkaar was bij Esther en Nicole stomtoevallig niet nodig. Hun ontmoeting bleek een weerzien. “Nicole was bij mijn vorige bevalling! Hartstikke leuk om elkaar dan zo weer terug te zien.”

Meer gemak voor Hilde door spreekuur in Eibergen

Hilde Weerman is bezig met de laatste loodjes van haar zwangerschap. “Die zijn best zwaar bij een temperatuur van 28 graden en een zwangere buik van 36 weken.” Vanaf het begin van de zwangerschap, en haar vorige zwangerschap, staat zij onder begeleiding van gynaecoloog Linda de Vries. Laat nou uitgerekend Linda de Vries een aantal keer per maand naar de buitenpolikliniek in Eibergen gaan voor het zwangerenspreekuur. “Ja, dat komt heel goed uit!”, vertelt Hilde. “Ik kan nu in mijn eigen woonplaats terecht én bij mijn ‘eigen’ gynaecoloog. Dat scheelt autoritjes en tijd. Zo’n driekwartier heen en terug. Dat ik nu in Eibergen terechtkan is gewoon heel makkelijk en fijn. De sfeer is er net zoals in het SKB; rustig en gemoedelijk.”

 

"Ik hoop echt dat het blijft in Eibergen!"

 

Toch moest Hilde de vorige keer alsnog naar Winterswijk voor een extra controle. “Dat vond ik niet vervelend hoor. Beter een keer te veel dan te weinig, denk ik dan. Aan het einde van de zwangerschap is die kans iets groter. Dus ik vind het alleen maar goed dat de gynaecoloog mij dan alsnog doorstuurt voor een extra controle. Er wordt onderling direct goed geschakeld, dus kon ik meteen terecht.” Een doorverwijzing naar het ziekenhuis kan bijvoorbeeld nodig zijn voor een hartfilmpje van de baby of om bloed te prikken. Voor Hilde zit de zwangerschap er bijna op, maar ze gunt andere zwangeren uit haar regio ook het gemak. “Ik hoop écht dat het blijft in Eibergen!

Inspelen op de wens van zwangeren

Om de kwaliteit van onze zorg te blijven verbeteren, houden we regelmatig patiënttevredenheidsonderzoeken. Met de proef van de avondspreekuren en het spreekuur in Eibergen spelen we in op een duidelijke wens van zwangeren. Daarmee zetten we gelijk een mooie stap naar meer zorg op maat met een persoonsgerichte benadering, dichter bij huis. De uitbreiding van de spreekuren is onder andere mogelijk door een nieuwe functie binnen de afdeling Gynaecologie en Verloskunde in het SKB: de PA klinisch verloskundige. Die mag een aantal taken van de gynaecoloog zelfstandig op zich nemen en kan hierdoor ook een deel van de zwangere vrouwen zien op spreekuur. Zo wordt óók de wachttijd bij gynaecologen korter.

 

Direct naar