Ga direct naar inhoud

Behandelingen op de poli Urologie

Erectiele dysfunctie

Bij een Erectiele dysfunctie (ED) is het niet mogelijk om een erectie te krijgen en/of te behouden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Op de poli Urologie zijn verpleegkundigen werkzaam die u hierin kunnen begeleiden.

Vasectomie (sterilisatie)

VAS staat voor vasectomie, dat is sterilisatie bij een man. Tijdens een vasectomie/sterilisatie worden de zaadleiders tijdens een kleine ingreep ingekort en onderbroken. Hierdoor treedt er bij de man onvruchtbaarheid op en komen er geen zaadcellen meer vrij tijdens de zaadlozing.

PTNS behandeling

Als er sprake is van een overactieve blaas, kan een PTNS behandeling uitkomst bieden. Een PTNS behandeling zorgt voor het blokkeren van 'foute' of ongewenste sensaties uit het kleine bekken. Dit gebeurt door een ‘elektrisch signaal’ te geven aan een zenuwtak vlakbij de enkel. Deze zenuwtak staat in nauw verband met de zenuwen van alle organen in het kleine bekken, zoals de blaas, de endeldarm en de sluitspier. Door het stimuleren van de onderbeen zenuw (de nervus Tibialis) wordt het gedrag van de zenuwen die naar de bekkenorganen lopen, positief beïnvloed. Hierdoor zijn minder ‘foute’ of ongewenste sensaties aanwezig.

Tijdens de behandeling wordt met een zeer dunne naald geprikt net boven de enkels. Ook wordt er een plakker op de voet geplakt. De behandeling is veilig en vrijwel pijnloos. Er wordt behandeld volgens een behandelschema, wat inhoudt dat mensen de eerste zes weken iedere week op de poli komen (45 minuten) en daarna wordt dit langzaam afgebouwd.

Een PTNS behandeling is geschikt bij de volgende problemen: 
• extreem vaak plassen, zowel overdag als ‘s nachts; 
• hevige aandrang om te plassen, dat samen kan gaan met urineverlies;
• onbegrepen blaas- en bekkenbodempijn; 
• moeite met goed uit kunnen plassen.

Urodynamisch onderzoek

Met een urodynamisch onderzoek (UDO) wordt nagegaan wat de oorzaak is van plasklachten of urineverlies. Op basis van het onderzoek kan een gericht behandeladvies worden gegeven.
 
Een UDO is een onderzoek naar de functie van de lage urinewegen (blaas en indien van toepassing de prostaat en het afsluitmechanisme). Het is een inwendig onderzoek dat door een van de continentieverpleegkundigen wordt uitgevoerd. Tijdens het onderzoek worden de blaasinhoud, de blaasdruk, de spieractiviteit van de blaaswand, het eventueel urineverlies, de uitstroomsnelheid van de urine en de spanning in de bekkenbodemspieren gemeten. De meetresultaten worden met een computer verwerkt.

Bekkenbodemspreekuur (BBS)

We houden elke twee weken een multidisciplinair spreekuur voor vrouwen met plasklachten, eventueel in combinatie met verzakkingsklachten. Elke vorm van plasklachten en urine incontinentie (en soms ook in combinatie met ontlasting problemen), heeft zijn eigen specifieke behandeling. Het is daarom belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Incontinentie en plasklachten kunnen gepaard gaan met afwijkingen aan de baarmoeder of de schede.

Multidisciplinair wil zeggen dat er door verschillende behandelaars wordt samengewerkt. Op dit spreekuur ontmoet u een gynaecoloog, uroloog, bekkenfysiotherapeut en een specialistisch verpleegkundige urologie/continentiezorg. Een gynaecoloog beoordeelt afwijkingen aan de vagina, baarmoeder en eierstokken en een uroloog beoordeelt de functie van de urineblaas en sluitspier. De bekkenfysiotherapeut zal uw bekkenbodemfunctie beoordelen. 

Het doel van dit spreekuur is om, op een voor u zo weinig mogelijk belastende manier, uw klachten in beeld te brengen. Omdat iedere patiënt anders is, streven wij ernaar u een advies op maat te geven voor verdere behandeling, die aansluit op uw situatie.

Na verschillende onderzoeken bespreken de betreffende specialisten hun bevindingen, waarna er een behandelplan wordt opgesteld. Dit behandelplan wordt direct met u besproken. Aansluitend zal de specialistisch verpleegkundige urologie/continentiezorg u zo nodig verder uitleg geven. Ook kunt u bij haar terecht voor advies over incontinentiemateriaal, vergoeding daarvan en overige vragen.

Direct naar