Ga direct naar inhoud

Basaalcelcarcinoom

Dermatologie: route 2.4
Telefoonnummer: 0543 54 42 75

Basaalcelcarcinoom is een huidkankersoort. Huidkanker komt veel voor in Nederland, zowel bij mannen als vrouwen. Oorzaken van huidkanker kunnen zonlicht, bestraling en erfelijke aanleg zijn.

Basaalcelcarcinoom komt vaak voor op huiddelen die regelmatig worden blootgesteld aan de zon. Bijvoorbeeld het gezicht en hoofd, de oren, hals, nek en onderarmen. Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker en ontstaat in de opperhuid. Het groeit erg langzaam en blijft lokaal (op één huiddeel). Daardoor komen uitzaaiingen vrijwel nooit voor.

Klachten en symptomen
Het basaalcelcarcinoom begint vaak met een glad, glazig knobbeltje dat langzaam groeit. Soms zijn daarin verwijde bloedvaatjes te zien. Op den duur ontstaat in het midden een zweertje met daaromheen een parelmoerachtig gekleurde rand. Het zweertje is vaak wat vochtig en heeft een korstje dat makkelijk kapot gaat. Op de romp van het lichaam ziet het basaalcelcarcinoom er vaak uit als een eczeemplekje dat niet reageert op crème of zalf tegen eczeem. Daarnaast groeit het langzaam en geeft het weinig klachten.

Onderzoek en behandeling
In het Overzicht aandoening, onderzoek en behandeling vindt u welke onderzoeken en behandelingen u bij de behandeling van basaalcelcarcinoom kunt krijgen. De behandeling van basaalcelcarcinoom hangt af van het type afwijking, de groeiwijze, de plaats van de afwijking en uw voorkeur.

Interessante websites
www.huidkanker.nl: voorlichting en informatie over huidkanker.
www.nvdv.nl: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Direct naar