Ga direct naar inhoud

Baarmoederkanker

Gynaecologie: route 4.7
Telefoonnummer: 0543 54 46 50

Baarmoederkanker is een kwaadaardige zwelling is het slijmvlies of de spierlaag van de baarmoederholte. Bij 90 tot 95% van de gevallen gaat het om kanker van het baarmoederslijmvlies. Deze vorm ontstaat in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Deze laag heet endometrium. Bij ongeveer 5 tot 10% van de gevallen gaat het om kanker in het bindweefsel of spierweefsel van de baarmoeder. Dit heet een baarmoedersarcoom.

Baarmoederkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar oud en zelden op jonge leeftijd. De meeste vrouwen die baarmoederkanker krijgen zijn in de overgang. Een klein aantal vrouwen heeft een verhoogde kans op een erfelijke vorm van baarmoederkanker.

Klachten en symptomen baarmoederkanker
Klachten en symptomen van baarmoederkanker kunnen zijn:

  • Abnormaal bloedverlies. Vrouwen die langer dan een jaar na de laatste menstruatie (overgang) nog vaginaal bloedverlies hebben, adviseren we een afspraak te maken met de huisarts. Onregelmatig of bovenmatig bloedverlies bij vrouwen vóór de overgang duidt zelden op baarmoederkanker.
  • Vermoeidheid
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Buikpijn


Onderzoek en behandeling

In het Overzicht aandoening, onderzoek en behandeling vindt u welke onderzoeken en behandelingen u bij de behandeling van baarmoederkanker kunt krijgen. De behandeling van baarmoederkanker hangt af van de mate waarin de tumor zich heeft ontwikkeld.

Interessante websites
www.olijf.nl: netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker.
www.nnf-info.nl: de SIG Fertiliteitspreservatie-NNF van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) stimuleert zorg voor en onderzoek naar het behoud van de mogelijkheid tot voortplanting wanneer vruchtbaarheid bedreigd wordt door (de behandeling van) ziekte.
www.savemyfertility.org: Engelstalige website.

Direct naar