Ga direct naar inhoud

Baarmoederhalskanker

Gynaecologie: route 4.7
Telefoonnummer: 0543 - 54 46 50

Baarmoederhalskanker is een kwaadaardige zwelling van de ’bekleding’ van de baarmoederhals en/of het baarmoederhalskanaal. Baarmoederhalskanker ontstaat in het overgangsgebied van de baarmoederhals waar twee soorten cellen in elkaar overgaan. Deze vorm van kanker wordt veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Het overgangsgebied van de baarmoederhals is erg gevoelig voor een infectie met HPV, daarom kan daar kanker ontstaan.

Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dat is anders dan bij de meeste kankersoorten. Baarmoederhalskanker is niet erfelijk of besmettelijk.

Klachten en symptomen
Lange tijd is er sprake van een voorstadium. Door het voorstadium te behandelen, kan worden voorkomen dat baarmoederhalskanker ontstaat. In het voorstadium van baarmoederhalskanker zijn er meestal geen klachten. Daarom worden vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud om de vijf jaar opgeroepen voor een onderzoek. Er wordt dan een uitstrijkje van de baarmoederhals gemaakt en onderzocht. Klachten en symptomen van baarmoederhalskanker kunnen zijn:

  • onregelmatig bloedverlies
  • bloedverlies na menopauze
  • bloedverlies na geslachtsgemeenschap
  • abnormale afscheiding
  • pijnklachten

Onderzoek en behandeling
Voor de behandeling van baarmoederhalskanker wordt u doorverwezen naar het UMC St. Radboud in Nijmegen. Meer informatie over onderzoeken en behandeling vindt u op de website van UMC St. Radboud in Nijmegen www.umcn.nl. Na de behandeling komt u ter controle weer terug bij de gynaecoloog in het SKB.

Interessante websites
www.olijf.nl: netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker.
www.nnf-info.nl: de SIG Fertiliteitspreservatie-NNF van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) stimuleert zorg voor en onderzoek naar het behoud van de mogelijkheid tot voortplanting wanneer vruchtbaarheid bedreigd wordt door (de behandeling van) ziekte.
www.savemyfertility.org: Engelstalige website.

Direct naar