Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Chronische leukemie (hematologische kanker)

Leukemie is kanker van de (witte) bloedcellen. Hierbij is er sprake van een ongecontroleerde deling van bepaalde (witte) bloedcellen. Het beenmerg produceert afwijkende bloedcellen die steeds verder blijven delen. Daardoor raakt de aanmaak van gezonde bloedcellen verstoord. In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 1.600 mensen leukemie vastgesteld. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen acute vormen en chronische vormen. In het SKB wordt de diagnostiek voor beide vormen uitgevoerd.

Chronische leukemie
Bij chronische leukemie rijpen de bloedcellen nog redelijk goed. De ziekte heeft een sluimerend verloop en geeft vaak pas laat klachten. De ziekte wordt nogal eens bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij algemeen bloedonderzoek. Chronische leukemie doet zich voornamelijk voor in twee vormen: lymfatische leukemie en myeloïde leukemie. De behandeling van chronische leukemie vindt plaats in het MST Enschede of UMC St Radboud in Nijmegen.

Deelname aan wetenschappelijk onderzoek
In het SKB wordt deelgenomen aan landelijke en Europese onderzoeken, HOVON en EORTC studies, waarvoor u in aanmerking zou kunnen komen. De specialist zal dit met u bespreken indien dit op u van toepassing is. Voor meer informatie: www.hovon.nl en www.EORTC.org

Lees meer over:

 

Specialismen

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services