Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Borstkanker

Afwijkingen in de borst (“mamma” = Latijnse naam voor borst) komen vaak voor, met name bij vrouwen. Het kan bijvoorbeeld gaan om pijnklachten, vocht uit de tepel of een voelbare zwelling. De meest voorkomende verandering in de borst is een knobbeltje. Dit is een verdikking die anders aanvoelt dan de hobbeligheid die normaal te voelen kan zijn. In de meeste gevallen doet het knobbeltje geen pijn. Naast een knobbeltje in de borst kunnen zich ook andere afwijkingen voordoen, zoals pijnlijk verdikt klierweefsel, een strengetje naast de tepel, deukjes of kuiltjes in de huid of veranderingen aan de tepel. Voor meer informatie over afwijkingen in de borst kunt u kijken op www.borstkanker.nl.
 
Goedaardige tumoren en afwijkingen
Er zijn verschillende goedaardige tumoren en afwijkingen:

  • De bindweefselknobbel (fibroadenoom) ontstaat door overdadige groei in het bindweefsel en tast gezonde cellen niet aan.
  • Ook de vetweefselknobbel (lipoom) laat gezonde cellen met rust. Het is een goedaardige afwijking die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst.
  • Een cyste is een andere veelvoorkomende goedaardige aandoening. Een cyste is een met vocht gevulde holte. Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van de melkklier.
  • Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in hetklierweefsel van de borsten. Het kan voorkomen in één borst of in beide borsten.Mastopathie geeft vaak pijnklachten. Veel vrouwen hebben er vooral voor demenstruatie last van.


Kwaadaardige tumoren
Bij een kwaadaardige tumor dringen de tumorcellen de omringende weefsels binnen en tasten deze ook aan. Ook kunnen cellen van een kwaadaardige tumor zich door het lichaam verspreiden. Op deze manier ontstaan op andere plaatsen in het lichaam uitzaaiingen (metastasen). Alleen wanneer er sprake is van een kwaadaardige tumor spreken we van kanker. Als de borstkankercellen nog niet ingegroeid zijn in het omliggende borstweefsel, waarin zich bloed- en lymfevaatjes bevinden spreken we van ‘voorlopercellen’ of een ‘voorstadium’ van borstkanker. Vaak zijn hierbij verkalkingen op het mammogram aanwezig en dit voorstadium wordt dan ook vaak ontdekt bij het bevolkingsonderzoek.

Lees meer over:

 

Specialismen

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services