Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Nierinsufficiëntie

Wat is nierinsufficiëntie
Wanneer de nieren afvalstoffen uit het bloed onvoldoende verwijderen, spreken we van nierinsufficiëntie. De nieren werken dan slecht of helemaal niet meer. Dit kan tijdelijk zijn. Is het blijvend, dan spreken we van nierschade. Bij onderzoeken waarbij jodiumhoudend contrastmiddel intraveneus wordt toegediend worden de nieren extra belast.

Moniek Hahné, radiodiagnostisch laborant, en Hanny Knook, seniorverpleegkundige op de Dagbehandeling, leggen uit wat gedaan wordt om de kans op nierinsufficiëntie te voorkomen. zo klein mogelijk te houden.

“Sinds enkele jaren werken we allemaal volgens het protocol voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudende contrastmiddelen. Bij alle patiënten met een verhoogd risico die door de behandelend specialist naar de MBT worden verwezen, wordt vooraf bloed geprikt om de nierfunctie te bepalen. Pas als de uitslag bekend is, wordt een afspraak op de afdeling MBT gemaakt. Wanneer blijkt dat de nieren niet goed werken, kunnen verschillende voorzorgsmaatregelen worden genomen, afhankelijk van het ingeschatte risico. Dit varieert van extra drinken tot opname op de Dagbehandeling voor extra vochttoediening via een infuus.  In uitzonderlijke gevallen kan worden besloten om geen jodiumhoudend contrast te geven. De radioloog overlegt dit dan met de aanvragend specialist.”
 
Door volgens dit protocol te werken, verminderen we de kans op nierinsufficiëntie bij patiënten met een verhoogd risico.
 

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services