Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

PET-CT scan

PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Bij een PET/CT onderzoek worden twee technieken gebruikt: PET geeft informatie over de functie van cellen en CT over de structuur en ligging van weefsels in het lichaam. Afhankelijk van wat uw behandelend arts in beeld wil brengen, wordt er een PET/CT gemaakt met een andere radioactieve stof. Meestal betreft het een PET/CT om de suikerstofwisseling in beeld te brengen (FDG-PET/CT).

Rijnstate in Arnhem
Een PET/CT vindt niet plaats in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix maar wordt uitgevoerd in Rijnstate in Arnhem. Als er voor u een PET/CT is aangevraagd, zal Rijnstate contact met u opnemen om de afspraak te maken en de informatie over het onderzoek geven.

Het onderzoek (FDG-PET/CT)
Eerst wordt er een infuus geprikt en uw bloedsuikergehalte wordt gemeten. Via het infuus wordt een licht radioactieve stof toegediend. Vanaf dat moment ligt u een half uur tot een uur stil zonder te praten, zodat de stof goed in het lichaam wordt opgenomen. Wanneer die tijd is verstreken komt de laborant bij u en verwijdert het infuus. U mag dan weer bewegen en praten. Daarna wordt de PET/CT gemaakt. Dit duurt ongeveer 30 minuten. De PET- en CT-camera bevinden zich in twee aparte ringen, waar u liggend op een tafel doorheen schuift. Een speciale PET-camera kan de straling van de licht radioactieve stof opvangen. Dit wordt omgezet naar beelden van uw organen of lichaamsdelen.

Uitslag
De nucleair geneeskundige beoordeelt de gemaakt foto’s en stuurt de uitslag naar uw behandelend arts. De uitslag van de van de PET/CT krijgt u tijdens de afspraak met uw behandelend arts.

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services