A A A

Bevallen in het SKB

Bent u zwanger en gaat u misschien binnenkort bevallen in ons ziekenhuis? In deze video geeft Anneloes u een rondleiding naar en door de kraamsuites. Zo weet u straks precies waar u terecht komt! Voor overige digitale voorlichtingen en rondleidingen kunt u terecht op de website van het VSV Oost Achterhoek (Verloskundig Samenwerkingsverband).

In alle gevallen geldt dat, als u overdag komt, u zich kunt melden via de hoofdingang bij de afdeling zelf. ’s Avonds na 21.00 uur en ’s nachts kunt u zich melden bij de afdeling Spoedeisende Hulp (nachtingang), route 5.2.

Corona

Tijdens de coronacrisis gelden andere regels om verspreiding van het virus tegen te gaan. Bekijk hiervoor onze pagina over het coronavirus. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen met uw eigen verloskundige of gynaecoloog.

Begeleiding bevalling door de gynaecoloog (klinische bevalling)

Is de bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog, dan neemt u of uw partner contact op met de afdeling als u denkt dat de bevalling begint. Het telefoonnummer is 0543 - 54 41 85. U krijgt dan een verloskundige van de afdeling aan de lijn. Zij beantwoordt uw vragen, geeft u advies en/of maakt een afspraak met u. Dit geldt ook als uw vliezen zijn gebroken of wanneer u bloedverlies heeft.

Poliklinisch bevallen in het SKB

Als er geen medische reden is voor bevallen in het ziekenhuis, kunt u toch onder begeleiding van uw eigen verloskundige bij ons bevallen. U of uw partner neemt contact op met het eigen telefoonnummer van uw verloskundige als u denkt dat de bevalling begint. De verloskundige neemt contact op met de afdeling. Wanneer u op de afdeling arriveert, wordt u opgevangen door één van de verpleegkundigen. Uw verloskundige belt een kraamverzorgende die ook naar het ziekenhuis zal komen. Zij begeleiden uw bevalling. Als alles goed gaat, kunt u enkele uren na de bevalling samen met de kraamverzorgende weer naar huis.

De eerste weeën

Als u vermoedt dat de weeën zijn begonnen, neemt u eerst contact op met uw eigen verloskundige of de verloskundige van het ziekenhuis. Volg de telefonische instructies op. Als u overdag komt, kunt u zich melden bij de hoofdingang van de afdeling (6.1). 's Avonds na 21.00 uur en 's nachts kunt u zich melden bij de Spoedeisende Hulp (nachtingang), route 5.2. Bij de hoofdingang staan rolstoelen, hier kunt u een van meenemen als dat nodig is. Denk hiervoor aan een muntje (20 cent, 1 euro of winkelwagenmuntje). Volg daarna route 6.1 naar de verlosafdeling. De afdeling gaat ’s avonds en ’s nachts (21.00u - 7.00u) op slot. U kunt dan aanbellen.

Meenemen

 • Geldig legitimatiebewijs (ID-kaart, paspoort, rijbewijs)
 • Comfortabele kleding en toiletspullen voor uzelf en uw partner
 • Voldoende babykleding, rompertjes en minimaal drie mutsjes
 • Maxi-Cosi. Test vooraf of deze werkt en hoe deze in de auto bevestigd moet worden
 • Bevalplan
 • Wilt u foto’s maken? Vergeet dan uw fotocamera niet!


De kraamsuite

De Vrouw-kindeenheid van het SKB heeft zes kraamsuites. Hier worden aanstaande moeders opgenomen, vinden de bevallingen plaats en na de bevalling blijven moeder en kind in de kraamsuite. Het hele zorgproces vindt zoveel mogelijk plaats in dezelfde kamer, de zogenoemde rooming-in.

Op iedere kraamsuite zijn de noodzakelijke voorzieningen geplaatst, maar is geprobeerd zoveel mogelijk een huiselijke sfeer te behouden. Zo zijn er zowel faciliteiten voor de aanstaande moeder en haar partner, als voor de pasgeborene. Er zijn onder meer een badje, een weegschaal, maar ook een reanimatiekast voor de pasgeborene, zodat er bij calamiteiten adequaat gehandeld kan worden. Voor u als (aanstaande) moeder is er een comfortabel bed om in te bevallen en te slapen, een TV, relaxstoel, en een koelkast.

Uw partner kan overnachten op de kamer waar u en uw baby verblijven. Dit is alleen mogelijk indien u op een eenpersoonskamer ligt. Uw partner mag op de dag van de bevalling gratis mee-eten. De daaropvolgende dagen kan uw partner tegen een vergoeding maaltijden bestellen in overleg met de zorgassistente. Ontbijt krijgt uw partner indien hij/zij blijft slapen gratis aangeboden. Op de suite kunt u gebruik maken van uw mobiele telefoon, een Wi-Fi netwerk is aanwezig.

Samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen

Uniek in het SKB is de samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen. We proberen de zorg voor de moeder en pasgeborene zoveel mogelijk in dezelfde ruimte te laten plaatsvinden, om het hechtingsproces zo min mogelijk te verstoren. Dit vraagt om een intensieve samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen. In overleg met de kinderarts is het bij ons mogelijk om samen met uw baby op een kamer te verblijven. Moeder en kind kunnen in een ruimte worden verpleegd in de volgende situaties:

 • Als uw baby na 35 weken zwangerschap zonder complicaties wordt geboren
 • Als uw baby een lage bloedsuiker heeft zonder complicaties
 • Als uw baby onder de fototherapielamp moet ten gevolge van geelzien
 • Als uw baby een (mogelijke) infectie heeft die stabiel is
 • Als uw baby een te lage temperatuur heeft, waarbij geen sprake is van een infectie
 • Als uw baby te ziek is om bij u te liggen gaat hij/zij over naar de neonatologie. De kinderarts maakt onderscheid in perinatologie (laag compleze zorg) en neonatologie (complexe zorg).
Direct naar
Goed, veilig & gastvrij