Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Een kijkje in de keuken bij de recovery

Een kijkje in de keuken bij de recovery

Na een ingreep op de operatiekamer (OK) gaan de meeste patiënten eerst naar de recovery. Daar krijgen zij de tijd om rustig bij te komen. Ook worden ze nauwlettend in de gaten gehouden om te zorgen dat het bijkomen na een ingreep goed verloopt. Op de recovery werken gespecialiseerde verpleegkundigen die de patiënten in de gaten houden en ondersteunen. Hoe gaat het er verder aan toe op de recovery

Verdoving
Er zijn verschillende soorten verdoving. De algehele verdoving, narcose genoemd, is het meest bekend. De anesthesioloog spuit daarbij op de OK voor de operatie een verdovingsmiddel in de bloedbaan. Bij operaties in het onderste gedeelte van het lichaam wordt vaak gebruik gemaakt van de ruggenprik. “Er wordt dan een verdovingsmiddel in de spinale ruimte in de rug gespoten, dat is de ruimte waarin de ruggenmergvloeistof zich bevindt. Daardoor voelt de patiënt lager dan de navel niets en kan hij zijn benen niet bewegen”, vertelt recoveryverpleegkundige Hanny Knook.

Soms wordt gebruik gemaakt van een blokverdoving. “Daarbij verdoof je een gedeelte van het lichaam, bijvoorbeeld een arm of een been. Dat gedeelte wordt gevoelloos en bewegingloos doordat een verdovingsmiddel rond de zenuwbanen wordt ingespoten.”

Patiënt in de gaten houden
Iedere soort verdoving vraagt zijn eigen specifieke zorg op de recovery. “Voor patiënten die een algehele verdoving hebben gehad, is het bijkomen soms een instabiele fase”, legt Hanny uit. “Iemand kan bijvoorbeeld benauwd of misselijk zijn, gaan hyperventileren of pijn krijgen. Soms komen bepaalde vitale functies - zoals bijvoorbeeld ademhaling, hartslag of bloeddruk - niet snel genoeg op het gewenste niveau. Wij hebben apparatuur waarmee we hen goed in de gaten kunnen houden. En we hebben er, door onze ervaring, oog voor.

Dankzij onze kennis en de middelen, kunnen we snel ingrijpen. Indien nodig, kunnen we een anesthesioloog oproepen die meteen ter plaatse is.”

Gelukkig verloopt bijkomen uit een narcose in de meeste gevallen probleemloos. “Als een patiënt stabiel is, mag hij naar de verpleegafdeling. Daarvoor hebben we een scorelijst. Zo moet iemand aanspreekbaar zijn, goed reageren en stabiele vitale functies hebben. Soms gaat dat snel, soms duurt dit een aantal uren.”

Moeder en kind
Sommige patiënten gaan niet naar de recovery, maar rechtstreeks naar de Intensive Care. Ook moeders die een keizersnede krijgen, gaan zo snel mogelijk terug naar hun kindje en partner op de kraamafdeling. Dat kan meestal wel, want een keizersnede wordt meestal gedaan onder verdoving van een ruggenprik.

“Kinderen kunnen meestal kiezen of ze met een prikje of een kapje ‘in slaap’ willen worden gebracht. Via het kapje ademen ze het narcosemiddel in. Voor kinderen die buisjes krijgen of amandelen laten knippen, is er een speciale recoveryruimte, met speelgoed, een televisie en fotobehang van Bambi. Dat laatste werkt altijd goed als afleiding”, aldus verpleegkundige Bernice Gabriël. Bovendien is er voldoende ruimte voor een ouder om bij het kind te blijven.

Iedere dag anders
De recovery is alleen in gebruik tijdens ‘kantoortijden’. Uiteraard zijn er spoedoperaties buiten die tijden. In dat geval gaan patiënten vanuit de operatiekamer naar de Intensive Care om bij te komen. Hanny en Bernice werken met veel plezier op de recovery. “Iedere dag hier is anders. We hebben te maken met patiënten van diverse leeftijden en allerlei verschillende operaties. Bovendien reageert iedereen anders op een verdoving en een operatie.”‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services