• Home
  • Print
  • contact
  • Blog
  • Zorgverlenerslogin
Goed, veilig en gastvrij

Onze specialisten

Egging M. Egging GZ psycholoog
Tibben-de Jong L. Tibben-de Jong GZ psycholoog

Medische psychologie

Poligang 2
Telefoonnummer 0543 54 4610

Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken op de afdeling Medische Psychologie? Dan belt u telefoonnummer 0543 54 55 63. Het secretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Lees meer over het maken van een afspraak.

Inleiding
Als u in het ziekenhuis onder behandeling bent, kan de medisch specialist u verwijzen naar de afdeling Medisch Psychologie. U kunt ook zelf aangeven bij uw specialist dat u graag begeleiding wilt van de klinisch psycholoog. De klinisch psychologen verrichten diagnostiek en psychotherapeutische behandeling op verwijzing van alle in Streekziekenhuis Koningin Beatrix aanwezige medisch specialisten en ze werken zowel klinisch als poliklinisch.

Wat is medische psychologie
De klinisch psycholoog is een deskundige op gebied van gedrag, het denken en de emoties van mensen. De klachten op psychologisch gebied worden geïnventariseerd en door de klinisch psycholoog behandeld. Onderzoek naar de relatie tussen het functioneren van de hersenen en gedrag behoort ook tot het werkgebied van een psycholoog werkzaam in het ziekenhuis. De klinisch psycholoog in het ziekenhuis heeft specifieke kennis van psychische klachten, psychiatrische ziektebeelden en ernstige, chronische ziekten.

Bijvoorbeeld:
- de relatie tussen spanning en lichamelijke verschijnselen;
- het functioneren van de hersenen en de invloed hiervan op gedrag en emoties;
- het omgaan met lichamelijke klachten en ziekte of verlies;
- de behandeling van psychische of psychiatrische klachten.

Ziekte, medisch onderzoek, lichamelijke klachten kunnen een zware belasting voor de patiënt en zijn familie vormen. Als er ook persoonlijke problemen, werk- of relatieproblemen aanwezig zijn kan dit de lichamelijk klachten mee in stand houden.

Onderzoek en behandeling
De klinisch psycholoog kan helpen door middel van (test) onderzoek en/of behandeling. Doel van de psychologische behandeling is om het herstel bij ziekte zo goed mogelijk te laten verlopen.

Een behandeling is meestal kortdurend. De klinisch psychologen maken in de therapieën vaak gebruik van speciaal op de problematiek toegesneden technieken, bijvoorbeeld EMDR, cliëntcentered therapie of cognitieve gedragstherapeutische technieken. Over de gekozen methode van werken binnen de behandeling krijgt u voor de start van de behandeling nadere uitleg.

Op afdeling Medische Psychologie werken psychologen:

  • L. Tibben-de Jong (GZ-psycholoog)
  • M. Egging (GZ-psycholoog)
  • E.M.G. Evers (basis psycholoog)

En psycho-diagnostisch medewerkers:

  • P. W. J.  Bos
  • C. G. F. Jansen
  • L. Mengerink
Polikliniek
Verpleegafdeling
Aandoening & behandeling
Inhoud
Patiëntenfolders
Aandoening & behandeling

Deel deze pagina op:

Google+

‹ Terug

RSS icon Actueel
16 jun 2017

Coschap van het Jaar Verkiezing

Op woensdag 14 juni werd door de Medische Faculteitsvereniging Nijmegen en de Ko-Raad weer de jaarlijkse ‘Coschap van het Jaar Verkiezing’ gehouden. Bij deze verkiezingen werden de beste c..


31 mei 2017

Wereld Niet Roken Dag

Vandaag, 31 mei, is het Wereld Niet Roken Dag. In 1987 werd deze dag in het leven geroepen door de World Health Organization om meer aandacht te vragen voor de gevaren van roken. Rookt u nog? En ..


Blog icon Blog
Online inzicht in uw medische gegevens via Mijn SKB
08-03-2017

Online inzicht in uw medische gegevens via Mijn SKB

Vanaf 9 maart 2017 kunnen patiënten van 16 jaar of ouder, inzage krijgen in hun medische gegevens via de beveiligde internetomgeving Mijn SKB. Door met uw DigiD code met sms-functie in te loggen op Mijn SKB, kunt u...

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit
01-05-2017

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit

Vanaf vandaag wordt de tweede editie van ons magazine, ‘Welkom in ons ziekenhuis’, wordt uitgedeeld op de verpleegafdelingen en ligt in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over...

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services
Privacy  |  Disclaimer  |  Sitemap