• Home
  • Print
  • contact
  • Blog
  • Zorgverlenerslogin
Goed, veilig en gastvrij

Onze specialisten

Egging M. Egging GZ psycholoog
Tibben-de Jong L. Tibben-de Jong GZ psycholoog

Medische psychologie

Poligang 2
Telefoonnummer 0543 54 4610

Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken op de afdeling Medische Psychologie? Dan belt u telefoonnummer 0543 54 55 63. Het secretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Lees meer over het maken van een afspraak.

Inleiding
Als u in het ziekenhuis onder behandeling bent, kan de medisch specialist u verwijzen naar de afdeling Medisch Psychologie. U kunt ook zelf aangeven bij uw specialist dat u graag begeleiding wilt van de klinisch psycholoog. De klinisch psychologen verrichten diagnostiek en psychotherapeutische behandeling op verwijzing van alle in Streekziekenhuis Koningin Beatrix aanwezige medisch specialisten en ze werken zowel klinisch als poliklinisch.

Wat is medische psychologie
De klinisch psycholoog is een deskundige op gebied van gedrag, het denken en de emoties van mensen. De klachten op psychologisch gebied worden geïnventariseerd en door de klinisch psycholoog behandeld. Onderzoek naar de relatie tussen het functioneren van de hersenen en gedrag behoort ook tot het werkgebied van een psycholoog werkzaam in het ziekenhuis. De klinisch psycholoog in het ziekenhuis heeft specifieke kennis van psychische klachten, psychiatrische ziektebeelden en ernstige, chronische ziekten.

Bijvoorbeeld:
- de relatie tussen spanning en lichamelijke verschijnselen;
- het functioneren van de hersenen en de invloed hiervan op gedrag en emoties;
- het omgaan met lichamelijke klachten en ziekte of verlies;
- de behandeling van psychische of psychiatrische klachten.

Ziekte, medisch onderzoek, lichamelijke klachten kunnen een zware belasting voor de patiënt en zijn familie vormen. Als er ook persoonlijke problemen, werk- of relatieproblemen aanwezig zijn kan dit de lichamelijk klachten mee in stand houden.

Onderzoek en behandeling
De klinisch psycholoog kan helpen door middel van (test) onderzoek en/of behandeling. Doel van de psychologische behandeling is om het herstel bij ziekte zo goed mogelijk te laten verlopen.

Een behandeling is meestal kortdurend. De klinisch psychologen maken in de therapieën vaak gebruik van speciaal op de problematiek toegesneden technieken, bijvoorbeeld EMDR, cliëntcentered therapie of cognitieve gedragstherapeutische technieken. Over de gekozen methode van werken binnen de behandeling krijgt u voor de start van de behandeling nadere uitleg.

Op afdeling Medische Psychologie werken psychologen:

  • L. Tibben-de Jong (GZ-psycholoog)
  • M. Egging (GZ-psycholoog)
  • E.M.G. Evers (basis psycholoog)

En psycho-diagnostisch medewerkers:

  • P. W. J.  Bos
  • C. G. F. Jansen
  • L. Mengerink
Polikliniek
Verpleegafdeling
Aandoening & behandeling
Inhoud
Patiëntenfolders
Aandoening & behandeling

Deel deze pagina op:

Google+

‹ Terug

RSS icon Actueel
17 aug 2017

Ik zorg voor...

Lees hier het interview met een vrijwilliger van de parkeerservice.


14 aug 2017

De behandeling van een beroerte (CVA)

Als er sprake is van een beroerte dan gaat er iets mis met de bloedvoorziening van de hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment voor korte of langere tijd geen zuurstof meer. Dit veroorz..


Blog icon Blog
SKB legt uit
11-08-2017

SKB legt uit

Donderdag 21 september organiseren we onder de naam 'SKB legt uit' een informatieavond over 'omgaan met hartfalen.' Hartfalen is een ernstige ziekte met veel gevolgen voor de patiënt en diens naasten. In...

Het derde patiëntenmagazine is uit
26-07-2017

Het derde patiëntenmagazine is uit

De derde editie van het magazine, ‘Welkom in ons ziekenhuis’, ligt vanaf maandag 31 juli op de verpleegafdelingen en in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over de risico's van...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
ontwikkeling en realisatie: HPU internet services
Privacy  |  Disclaimer  |  Sitemap